Obálka románu K otevřenému nebi

Obálka románu K otevřenému nebi Zdroj: Archiv nakladatelství Akropolis

Báječní muži na létajících strojích ve skvělém románu, Antoine de Saint-Exupéry mezi nimi

Španělský romanopisec Antonio G. Iturbe v rozsáhlé historické epopeji K otevřenému nebi zachytil období rozmachu letectví jako technologické avantgardy a prvních transoceánských letů mezi Evropou a Novým světem v první polovině minulého století. Hlavními hrdiny jsou „báječní muži na létajících strojích“: kamarádi Henri Guillaumet, Jean Mermoz a čtenářstvu dobře známý pilot-spisovatel „Tony“ Antoine de Saint-Exupéry, autor proslulých knih Malý princ, Noční let nebo Citadela.

Geneze Tonyho knih tvoří ústrojnou součást Iturbeho románu, tímto také životopisného, nejen historického a dobrodružného. Jeho vypravěčská metoda je účinná: beztvaré dějiny oživuje několika skutečnými postavami a touto realizací zesiluje umělecké působení.

Ústřední i epizodní postavy jsou detailně propracované. Stejně jako v Iturbeho vůbec prvním a nejúspěšnějším románu Osvětimská knihovnice (stejně jako K otevřenému nebi česky vydaném v překladu Štěpána Zajace nakladatelstvím Akropolis) mají svoji funkci ve vyprávění citace dalších literárních děl, aluze, jejich vkomponování do děje. V takové míře užíval podobné fragmenty argentinský spisovatel Jorge Luis Borges, pro nějž byla „kniha v knize“ mnohdy motivem vyprávění. Proč se tento prvek využívá? Především jako ironické utahování si ze scholastické veleučenosti a z odkazování na jiné autority, ze schovávání se za jejich sukně a jako výsměch „učenému nevědění“ akademických bláznů.

Nad španělským románem slunce nezapadá

Iturbeho letci jsou hédonisté k pohledání: milovníci dobrého jídla, pití, tabáku, krásných žen a svazků svobodných, mimomanželských i nezávazně manželských – prostě Francouzi. Nejvíce však milují létání jako své poslání. Létají – a občas padají.

Tato linka vypravěčské alegorie letu jako symbolického vzmachu člověka s občasným problesknutím literární ironie tvoří ideový plán šestisetstránkového románu. Všichni tři hrdinové umírají při letu – pod nebesy... Antonio G. Iturbe má všechno ošéfováno: postavy, děj, detaily, historické i politické souvislosti. Vyváženost děje činí z románu K otevřenému nebi dílo čtenářsky vděčné, nenuceně vzdělávající, umělecky působivé.

Není divu, že v domovském Španělsku získal jedenapadesátiletý autor za svůj nejnovější počin ocenění nakladatelství Planeta za nejlepší román roku 2017.