Hamburger? Zapomeňte! Leda ten vegetariánský

Hamburger? Zapomeňte! Leda ten vegetariánský Zdroj: Markéta Malá

Aktivisté prosadili v Evropě zákaz konzumace masa ze zvířat, které projevují inteligenci a emoce

Poměrně malého mediálního zájmu se dostalo jedné z novinek roku 2019 – skutečnosti, že v Evropě je celoplošně zakázáno konzumovat maso ze zvířat, které projevují inteligenci a emoce. Rozloučit se tak můžeme s vepřovým, hovězím, psím, šimpanzím nebo i s některými mořskými plody, jako jsou chobotnice. Kuřecí maso nám samozřejmě zůstává. Aktivisté argumentují tím, že inteligentní zvířata cítí strach a zármutek z blížící se smrti a je tedy navýsost nehumánní je zabíjet. Ostatně není etické jíst něco, co dokáže reagovat na povel. Aktivisté nabádají evropskou populaci, aby jedla více prvoků, případně hmyz.

„Já se obecně domnívám, že jíst maso je hřích. Maso je kámoš, ne žrádlo. Nicméně když už někdo opravdu musí jíst zdechlinu nějakého živočicha, tak ať se jedná o živočicha, který je tak hloupý, že si neuvědomuje sám sebe. Například pavouky,“ vysvětloval Antonín Volný, jeden ze signatářů petice „Žerte jenom debily“, ze které posléze vznikl samotný celoevropský zákaz konzumace inteligentních živočichů.

Sněz si svého imigranta

V Evropě sílí proti zákazu nevole a jednotlivé evropské státy přemýšlí, jak s tím naložit. Jak vlády, tak i zastupitelé v evropských zemích vydávají pro své občany různá doporučení. Mezi ty nejradikálnější patří zřejmě doporučení Velké Británie, která navrhuje občanům, aby jedli Poláky. Pro radikální doporučení ovšem nemusíme chodit daleko. Tomio Okamura se nechal slyšet, že by bylo záhodné jíst muslimské imigranty. Tvrdé jádro vlastenců zase hodlá konzumovat „sluníčkáře“.

Těžko říci, zda jsou tato doporučení pouhou nadsázkou, nebo jsou myšlena smrtelně vážně, nicméně pokud odhlédneme od jejich politického pozadí, vyvstávají z nich především ekonomické problémy. Mnoho firem, které se zaměřují na zpracovávání masa z inteligentních zvířat, se ze dne na den dostalo do nezáviděníhodné situace.

Kostelecké uzeniny slaví

Marián Vojnar, zakladatel a generální ředitel firmy Vepřek, s.r.o., která po dvě desetiletí zásobovala český trh kvalitními a hlavně ceněnými konzervami vepřového ve vlastní šťávě, k nastalé situaci sklesle uvedl: „Musíme zastavit celou výrobu. Naše vyhlášené vepřové ve vlastní šťávě musíme nahradit něčím jiným. Podle směrnic můžeme zpracovávat prasata, která jsou mentálně zaostalá, tedy nejsou inteligentní, ale těch moc není a hlavně skokově narostla jejich cena. Navíc zpracovávání mentálně postižených prasat je byrokraticky i prakticky náročné. Od nového roku musíme nechat prasata vyšetřit proškoleným pracovníkem, který určí míru mentální retardace prasete a až poté umožní jeho porážku, případně porážku zakáže. Na tohle já fakt nemám nervy. Prostě to tu zavřu a s manželkou se budeme živit prodejem keramických trpaslíčků na zahradu.“

„Nás se tento zákaz vůbec nedotkne. My do našich uzenin a masných výrobků maso vůbec nedáváme,“ spokojeně se usmíval Tomáš Molnár, tiskový mluvčí Kosteleckých uzenin, který rovněž dodal, že tento zákaz jen posílí dominantní postavení Kosteleckých uzenin na trhu, jelikož ubude konkurence.

Lidé si zatím musí najít cestu k novému stylu stravování bez masa z inteligentních zvířat, nicméně to vypadá, že nabídka bude i nadále široká. Sice se musíme s některými typy masa rozloučit, ale zase nás to donutí ochutnat i doposud nepoznaná masa a živočichy. Všechno zlé je pro něco dobré.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.