Video placeholde

Bohumil Pečinka: S Ovčáčkem se (ne)mluví

Když jsem dal na svůj facebook zmínku o tom, že v tištěném Reflexu vyjde rozhovor s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem, počítal jsem, že to nějaké reakce vyvolá. Bývalého zaměstnance tiskového odboru ČSSD, novináře Haló novin a Práva a dnes šéfa tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky má prostě část lidí rádo a velká část ho nenávidí.

Samotného mě překvapilo, že existuje přinejmenším stejně silná skupina, která tvrdí: S Ovčáčkem se nemluví, Ovčáček se ignoruje. „S kým budete dělat rozhovor příště, s představitelem Ku-klux-klanu?“ K těmto hlasům je nutné říct pár slov.

Jeden vlivný novinář mi kdysi řekl: Víš, já jsem si tak dobře vyladil svůj facebook, že tam mám jenom lidi, s nimiž chci mluvit. Na to jsem mu odpověděl: Víš, že riskuješ, že se už o světě nic nedozvíš?

Ještě v devadesátých letech, v době dvou silných televizí a neexistence sociálních sítí, jsme měli odlišné názory na různé věci, ale sdíleli jsme stejná témata a společenské problémy. Dnes došlo ke „zbublinovatění“ veřejného prostoru, kdy se od vidění světa „těch druhých“ izolujeme „dobře vyladěnými“ sociálními sítěmi a každý má jen tu svou pravdu jedinou.

Proto je třeba dělat rozhovor s lidmi z různých politických táborů a sociálních vrstev. Ty rozhovory se pochopitelně mohou dělat dobře nebo špatně, ale to je jiný příběh. Prostě s Ovčáčky se mluví. Důležité je, o čem.

Celý rozhovor Bohumila Pečinky s Jiřím Ovčáčkem najdete v Reflexu č. 1, který je k dostání do 9. ledna 2019.

Reflex č. 01/2019Reflex č. 01/2019|Archív