Kancelář dánských nacistů v Kodani za druhé světové války

Kancelář dánských nacistů v Kodani za druhé světové války Zdroj: Nationalmuseet Kodaň

Dánsko dalo na internet seznam svých nacistů za druhé světové války

Velkou pozornost občanů Dánského království vyvolala informace, že na internetu teď mohou najít oficiální jmenné seznamy svých krajanů, kteří byli před a za druhé světové války členy nacistické Národně socialistické dánské dělnické strany (DNSAP), která kolaborovala s hitlerovským Německem. On-line je zatím k dispozici 5265 jmen z celkem 22 795 osob, které se na seznamu někdejších dánských nacistů nacházejí.

V Dánsku se vedla dlouhá diskuse, zda mají být jména místních nacistů veřejně k dispozici. Po druhé světové válce byla po celá desetiletí určena pouze pro studium odborníkům v archivech. Ovšem od začátku letošního ledna je dala na internet Dánská společnost pro genealogii (Danske Slægtsforskere). Informovala o tom skandinávská agentura Ritzau.

Publikovaná verze zatím obsahuje 5265 jmen z celkových 22 795 lidí, kteří jsou v takzvaném Bovrup Indexu, v němž jsou všichni nacisté, jejichž údaje se podařilo ověřit.

Těch více než pět tisíc zveřejněných jmen tvoří Dánové, kteří se narodili v roce 1908 a dříve a nežijí. Další jména budou přibývat, ale spor o to, zda zveřejňovat i stále žijící osoby, pořád pokračuje. Plánuje se ale, že seznam bude zveřejněný v kompletní podobě. V neoficiálních variantách se totiž na internetu již několikrát objevil.

DNSAP

Národně socialistická dánská dělnická strana (Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti, DNSAP) vznikla v listopadu 1930 a zakázaná byla po osvobození v květnu 1945. Ideově byla podobná nechvalně proslulé hitlerovské NSDAP, ale odmítala připojení k Německu a byla loajální k dánské monarchii. Uvnitř strany ale vždy byly různé frakce, které se lišily v názorech na vztah k nacistické Třetí říši.

Strana ovšem podpořila v dubnu 1940 Hitlerovu invazi a následnou okupaci Dánska. Zajímavé ovšem bylo, že samotná německá okupační moc jí nikdy nepřipustila k vládnutí, i když o tom původně uvažovala. DNSAP se pokusila v listopadu 1940 o převrat, ale samotní obyvatelé Dánska ho potlačili a německá moc zůstala v tomto případě překvapivě neutrální.

DNSAP registrovala nejvíce osob v dubnu 1943, kdy měla 19 100 členů. Další desítky tisíc lidí s ní sympatizovaly. Za nástupce této strany je považováno neonacistické Národně socialistické hnutí Dánska (Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse, DNSB), které má ale na současné politické scéně zcela marginální vliv.