Donald Trump si nechal zaregistrovat heslo Keep America Great (Udržme Ameriku velikou)

Donald Trump si nechal zaregistrovat heslo Keep America Great (Udržme Ameriku velikou) Zdroj: ČTK

Vánoční portrét prezidenta USA Donalda Trumpa a první dámy Melanie Trumpové
Ivanka Trump, vlivná dcera prezidenta USA
Část štědrého večera strávili manželé Trumpovi tefonováním s americkými dětmi
3
Fotogalerie

10 důvodů, proč by mohl nabuzený Donald Trump vyhrát i další volby

Pokud by o dalším prezidentovi USA, který má být zvolený 3. listopadu 2020, rozhodovala média a nejrůznější aktivisté, Donald Trump by napodruhé neměl žádnou šanci. Současný vůdce Ameriky totiž vyvolal mnoho konfliktů a nedorozumění. Jenže pořád má na své straně hodně voličů a některé jeho kroky jsou správné. Teď v polovině jeho funkčního období se proto můžeme podívat na hlavní důvody, které by mohly vést za necelé dva roky k jeho znovuzvolení.

Amerika pod Donaldem Trumpem prochází velkým zátěžovým testem. Prezident šponuje nervy svých přátel i nepřátel na nejvyšší možnou míru. Je impulzivní, sebestředný a provedl ve svém okolí za dva roky tolik změn, že si už nikdo ani nepamatuje, koho všeho vyměnil, odvolal a dosadil. Přitom se často jednalo o jemu blízké lidi. Exhibicionismus, s kterým řádí v úřadě, na veřejnosti či na sociálních sítích, se jeví jako nesnesitelný. Má to ale i odvrácenou stránku, kterou jeho oponenti důsledně zamlčují – Trump byl a je v mnoha věcech úspěšný.

Podívejme se proto, co mu především hraje a mohlo by hrát do karet:

1. Amerika jsem Já a také Vy

V roce 2015 a 2016 lákal Trump voliče na slogan „Vraťme Americe její velikost (Make America Great Again)“. A mnoho lidí na to slyšelo, neboť tehdejší kandidát na prezidenta své motto propojoval s požadavky na změnu v migrační politice, v obchodu s ostatními zeměmi a neustále zdůrazňoval, že za jeho vlády budou mít vždy přednost zájmy USA před vším ostatním.

Protože však nyní plní své sliby doslova, způsobuje problémy ve vztazích s cizinou či s liberálními americkými médii, jež se zasekla ve sféře politické korektnosti, kterou sama kdysi nastolila. Ovšem u Trumpových příznivců funguje jeho politika jinak. A funguje dobře. Jádro jeho voličů je pořád silné. Trump si navíc pro volby 2020 nechal zaregistrovat heslo „Udržme Ameriku velikou (Keep America Great)“, což jsou chytlavá slova, která mohou opět zabrat.

2. Ekonomika funguje

Přes nejrůznější varovné spekulace ekonomů se americkému hospodářství za Trumpa zatím daří. Za minulý rok dosáhl růst hrubého domácího produktu 3 procenta a v listopadu minulého roku klesla nezaměstnanost na 3,7 procenta, což bylo nejméně za posledních 49 let. Nezaměstnanost černých Američanů klesla na 5,9 procenta, což je nejnižší číslo, které bylo kdy zaznamenáno. Rostou také mzdy a reálné příjmy domácností se vrací tam, kde byly před velkou krizí v letech 2008 a 2009. Trumpova vláda také pracuje na postupném rušení různých regulací, které limitují podnikatelské prostředí.

3. Velký tlak na svět obchodu

I když byl Trump zrazován od toho, aby se pokoušel vyjednat novou obchodní dohodu s druhým a třetím největším obchodním partnerem USA (což jsou Kanada a Mexiko), nakonec se mu podařilo donutit sousední státy k podepsání smlouvy USMCA, která lépe slouží zájmům amerických firem. Sjednal také novou dohodu o volném obchodu s Jižní Koreou (šestý největší obchodní partner) a jedná i s Japonskem (to je v pořadí vzájemného obchodu na čtvrtém místě). Po obrovském napětí v minulých měsících se rýsují nakonec i úpravy smluv s Čínou. USA také nadále vyjednávají s Evropskou unií o odstranění některých celních bariér v transatlantickém obchodu.

4. Strategická bitva s Čínou, Ruskem a Íránem

Americká administrativa také vypověděla smlouvu o zrušení sankcí na Írán, což v tomto teokratickém muslimském státě způsobilo nemalé ekonomické problémy. Velká strategická bitva na poli obchodním, vojenském i politickém se dnes vede s Čínou a Ruskem. A to zcela v intencích předvolebního sloganu „Vraťme Americe její velikost“. Média po celém světě sice pod tlakem nejrůznějších dezinformací tvrdí, že Trump v tomto případě může tahat za kratší konec, ale nezdá se, že by to byla pravda. USA jen mění svoji strategii a taktiku. V zahraniční politice to bylo vidět například na uklidnění vztahů se Severní Koreou, která přestala testovat balistické rakety a jaderné hlavice.

5. Změna postavení ve světě

Nové smlouvy, vypovězení některých dohod či ohlášené postupné stahování vojáků ze Sýrie a částečně i z Afghánistánu je zejména podle evropských politologů chybou. Trump ale dělá pouze to, co sliboval v předvolební kampani. Ve světě je za to často kritizován, ovšem podle průzkumů si například 60 procent obyvatel USA přeje odchod amerických vojáků z válečných oblastí, kde jejich nasazení k ničemu dlouhodobě pozitivnímu nevedlo. Týká se to právě Sýrie či Afghánistánu. Takže to, co na první pohled Trumpovi ve světě škodí, mu doma může v dalších volbách výrazně pomoci.

6. Energetická bezpečnost a levný benzín

Trump pokračoval v politice svých předchůdců také v zabezpečení energetické bezpečnosti – tím, že podporuje nové projekty v těžbě ropy a zemního plynu. Amerika je dnes v tomto směru soběstačná a dovoz ropných produktů ze zahraničí klesl prakticky na nulu. To samozřejmě uvolňuje ruce vládě i při politických jednáních v cizině. A také to udržuje na velmi přijatelné výši ceny benzínu, což je pro společnost založenou na kultu používání automobilů velmi důležité. Cena benzínu je dnes ve Spojených státech zhruba na polovině průměrné ceny benzínu ve světě. Například v přepočtu podle současného kurzu dolaru stojí v USA litr benzínu pouhých 16 korun.

7. Peníze na kampaň od drobných dárců

Podle dostupných údajů se v roce 2016 na kampaň demokratky Hillary Clinton sešlo celkem 1,2 miliardy dolarů (jiné informace hovoří až o částce 1,4 miliardy), zatímco na Trumpovu „jen“ 650 milionů dolarů. Současný prezident se ale už v roce 2016 v tomto hodně lišil od svých protikandidátů. Jinak tomu nebude ani příště. Před svým zvolením dostal totiž až 280 milionů od drobných dárců, z nichž každý přispěl 200 a méně dolarů. Clintonová naopak dostala více peněz od bohatých Američanů. Navíc Trump do kampaně vložil vlastních 66 milionů dolarů. Více tedy spoléhá na jiný typ financování, aby nebyl tolik závislý na velkých sponzorech. To se ovšem projevuje i v jeho politice, i proto má pověst neřízené střely. Spoléhá také na jiné formy kampaně – na velmi častý bezprostřední kontakt s voliči a na sociální sítě.

8. Twitter – zbraň hromadného ničení

Zejména Trumpův účet na Twitteru (@realDonaldTrump) se ukázal a ukazuje jako politická zbraň hromadného ničení. Dnes má 57 milionů sledujících (část z nich byla ale podobně jako v jiných případech politiků a velkých firem vytvořena uměle) a prostřednictvím Twitteru nastoluje Trump svou agendu. Pro média to představuje problém, protože je prezident „předbíhá“ v tom, o čem se bude mluvit. Uchyluje se zde i k velmi silným a expresivním slovům, napadá své protivníky a neustále opakuje, že „média lžou“. To, co by kdysi voličům mimořádně vadilo, není ale dnes pro jeho příznivce až takovým problémem. Mimochodem Trump uveřejnil svůj první tweet 4. května 2009, když propagoval svoji účast v populární „Late Show with David Letterman“ v televizi CBS.

9. Workoholismus a činorodost

Donald Trump (v tom existuje určitá podobnost s českým premiérem Andrejem Babišem) je zvyklý z byznysu pracovat rychle, neustále a nebrat u toho na ostatní mnoho ohledů. V politice je to výhodou i nevýhodou zároveň. Přizpůsobit se je složité zejména pro jeho spolupracovníky, proto se tak často střídají. Trump je ale přes svůj věk (72 let) zjevně v dobré fyzické kondici, což se dá přičítat i tomu, že po celá desetiletí nepije alkohol, nekouří a nikdy nebral drogy. Rád si zahraje svůj velmi oblíbený golf. Ani v tomto směru se proto nedá očekávat, že by ho něco limitovalo.

10. Podpora rodiny

Trump se po většinu svého dospělého života obklopoval mnoha krásnými ženami a dozvuky toho se dají dodnes objevit v mnoha obviněních, která jsou proti němu vznášena kvůli sexuálnímu obtěžování. Jenže jak se ukazuje, z tohoto mráčku podle všeho nikdy nezaprší. Přes všechny spekulace se také zdá, že jeho manželka Melanie si nakonec našla svoji vlastní pozici jako „první dáma“. Mezi prezidentovy nejdůležitější poradce, na které hodně dá, patří navíc jeho dcera Ivanka (tu má se svojí první manželkou Ivanou, která se narodila v Československu) a její manžel Jared Kushner. Mimochodem právě Kushner stál za propracovanou a úspěšnou strategií Trumpa v on-line světě. A spolu s Ivankou i za přestěhováním americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma v Izraeli. Na rodinu se proto dnes může Trump plně spolehnout, což hraje v politice důležitou roli.

Zda budou všechny tyto věci stačit extravagantnímu Donaldu Trumpovi ke znovuzvolení, uvidíme již příští rok na podzim.