Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Česká republika hodlá žalovat Slovensko kvůli Babišovi

V novém roce se schyluje k velkému soudnímu procesu, kdy na jedné straně bude stát oklamaná Česká republika a na druhé vychytralé Slovensko. Jádrem sváru se stal český premiér Andrej Babiš. Podle Čechů nás Slovensko obelhalo. „Tohle jsme si neobjednali,“ tvrdí česká strana.

„Kdybychom věděli, co je ve skutečnosti zač, rozhodně bychom k tomu nepřistoupili. My rádi přivítáme naše bratry ze Slovenska u nás. Ať si tu pracují. Ať tu studují. Je to naše morální povinnost, neboť každý víme, jak to na Slovensku mají. Hladomor a kurděje jsou na Slovensku na denním pořádku. Ale Andreje Babiše jsme si rozhodně neobjednali. Respektive my jsme netušili, že je takový. Slovensko muselo tušit, co je to za člověka, ale záměrně spoustu skutečností zatajilo, aby se ho zbavilo. To je zřejmé už teď. Původně k nám ze Slovenska přišel jakýsi miliardář, který podniká v zemědělství. No, a podívejte, co se z něho vyklubalo. Trestně stíhaný premiér, který unáší své syny na Krym, šidí na dotacích, ovlivňuje svá média a bůhví co ještě. Za Českou republiku tvrdím, že o něco takového nestojíme a trvám na tom, aby si ho Slovensko vzalo zpátky, omluvilo se a ještě přihodilo stádo ovcí jako omluvu,“ požaduje Evžen Soukol, žalobce, který kauzu Česko versus Slovensko povede za českou stranu u soudu ve Štrasburku.

S lemury v zádech

Námi oslovený právník Antonín Brouzdal tvrdí, že Česká republika není bez šance a že by ze soudního procesu mohla vyjít jako vítěz: „Je to rozhodně zajímavý precedens. Pokud by se jednalo o soukromou sféru, bylo by to klasifikováno jako podvod. Ve veřejném sektoru je ovšem celá záležitost složitější. Nicméně důkazy tu jsou, a kdybych si měl tipnout, já bych se přikláněl k vítězství České republiky,“ pokusil se Brouzdal předjímat budoucí vývoj procesu.

„Je to kampaň,“ vyjádřil se k blížícímu se procesu premiér Andrej Babiš, a aby to dokázal, vyfotil se na farmě Čapí hnízdo, která není jeho, s několika lemury. Marek Prchal z toho posléze na Facebooku vytvořil jímavou zimní kolekci fotografií a pozitivně laděných prohlášení ve smyslu, že premiér maká a zároveň čte naprosto všechny zprávy, které mu lidé posílají.

Kdo se ujme Andreje?

Zatímco premiér Andrej Babiš tráví dny tím, že se fotí s lemury a čte si úplně všechny zprávy, které mu lidé posílají, Slovensko se na proces pečlivě připravuje a věří, že se mu podaří udržet Andreje Babiše v České republice. „My ho tu nechceme,“ vyjádřil se Jano Bednaryk, který Slovensko v této kauze u soudu ve Štrasburku zastupuje. Jano nadále nebyl příliš sdílný, takže jeho větu lze brát jako oficiální vyjádření k celé kauze.

Vypadá to, že v soudním procesu půjde o všechno, neboť ani jedna strana Andreje Babiše nechce. Ve hře je samozřejmě mimosoudní vyrovnání a dohoda. Slovensko by ale muselo sehnat nějaký jiný stát, který by se Andreje Babiše ujal, což se jeví jako neprůchodné.

První stání v případu Česká republika versus Slovensko je naplánováno na 8. února. Očekává se však, že se soud může táhnout i několik měsíců, či dokonce let, neboť obě strany hodlají využít všechny možné i nemožné prostředky. Oběma jde totiž o hodně a prohrát v tomto případě nechce nikdo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.