10 let bitcoinu. Těžba kryptoměny začala vytvořením prvního bloku, dodnes skrývá několik tajemství

První blok bitcoinové sítě byl položen přesně před deseti lety, 3. ledna 2009. Kolem zuřila finanční krize a londýnské The Times měly na titulní straně článek o zachraňování bank. Tajemný programátor si toho všimnul a titulek onoho článku navždy vyrazil do sítě. Dodnes ale nevíme, proč. A nevíme ani, kdo to byl. A nakonec ani nevíme, jestli to bylo skutečně 3. ledna.

Bitcoin vstupuje do oběhu hledáním čísla, pomocí kterého se dá vyřešit jednoduchý matematický úkol. Čím více lidí se snaží stále usilovněji správná čísla hledat, tím je jejich nalezení složitější. Jediný, kdo s hledáním neměl žádnou práci, byl samotný tvůrce bitcoinu, který pod přezdívkou Satoshi Nakamoto síť spustil. Když to udělal, nemusel hádat vůbec nic a automaticky získal 50 bitcoinů. V té době ovšem bezcenných. Bezcenné jsou dodnes, protože jsou to jediné bitcoiny, které nikdy nešly utratit.

Když někdo najde dnes správné číslo, vezme stovky transakcí, které lidé dříve poslali a zahrne je do tzv. bloku. Satoshi Nakamoto spustil síť právě vytvořením úplně prvního bloku, dnes biblicky přezdívaného Blok Genesis. Do zprávy k němu navždy přidal i jednu zprávu: „The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks“, tedy noviny The Times ze 3. ledna, které měly na titulce zprávu „Ministr financí uvažuje o druhém kole záchrany bank“.

Co tím chtěl autor říct, dodnes nevíme. Podle některých teorií jen náhodně vybral článek z novin. Člověk, který ale vytvořil nové peníze, které měly navíc být lepšími penězi, tím možná myslel i něco víc. V roce 2009 vrcholily dopady největšího ekonomického propadu od Velké hospodářské krize. Je to signál, že Satoshi Nakamoto nevěřil současnému světu peněz? Anebo je to jen náhoda? A proč zrovna noviny z Velké Británie? Byl snad Brit?

Bitcoin se vyplatí nakupovat v době největších propadů, cenové dno lze ale odhadnout stěží >>>

Tajemný Nakamoto

Nevíme, jestli byl Brit a možná se to nikdy nedozvíme. Nevíme ani, jestli byl Satoshi Nakamoto sám nebo jestli šlo o skupinu lidí. Víme toho jen málo. A možná bychom ani neměli chtít vědět víc.

Zaprvé, protože je to jedno. Tvůrce bitcoinu nemá k první z kryptoměn žádný klíč. Nemůže změnit kód nebo síť zavřít. Zadruhé, protože to úplně jedno není. V jistém slova smyslu ale moc má. Kdyby se vědělo, kdo to je, možná by začal ovlivňovat vývoj, který je dodnes živelný a decentralizovaný. Možná bychom mu věřili, že ví přesně, co je pro bitcoin nejlepší. I kdyby neměl pravdu. Není přeci jen lepší spolehnout se na debaty a volnou konkurenci? A zatřetí, protože si to přál. A to bychom měli respektovat.

Datum narození neznámé

Nakonec ani nevíme, jestli narozeniny bitcoinu jsou skutečně 3. ledna. Mezi Blokem Genesis a dalším blokem uplynulo šest celých dní, přestože by to v průměru mělo být vždy jen 10 minut. Dodnes se úplně jasně neví, jak se to stalo, protože u toho nikdo jiný, než Satoshi Nakamoto nebyl.

První teorie říká, že Nakamoto síť jen testoval a když měl stovky bloků, vrátil se zpátky – což mohl, jelikož byl v síti sám – a spustil ji o šest dní později znovu, jenom na stejném Bloku Genesis.

Druhá teorie tvrdí, že Satoshi spustil síť o šest dní později, ale naschvál „přečasoval“ Blok Genesis tak, aby jeho čas seděl s datem článku z londýnských novin. To by znamenalo, že článek pro něj měl velký význam, nevíme ale jistě, jaký.

Možná je to ale celé jednodušší a jednoduše neměl štěstí a další blok hledal dlouho. I to se může stát. Tak nebo tak se to pravděpodobně nikdy nedozvíme. A tak nebudeme vědět, jestli slavíme narozeniny skutečně ve správný den.

Je to ale jedno. Když se většina světa shodne, že narozeniny slavíme dnes, potom je budeme slavit dnes. Obdobně, jako když většina světa bude chtít používat lepší peníze, potom se skutečně penězi stanou. Uvidíme, jestli se to bitcoinu jednou podaří. Za posledních deset let ušel ohromnou cestu.

Všechno nejlepší!

Bitcoinoví spekulanti se upínají k půlení, dochází k němu jednou za čtyři roky. Změní trh? >>>