Turecko tvrdí, že brutální vraždu Chášukdžího (vpravo) nařídil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Turecko tvrdí, že brutální vraždu Chášukdžího (vpravo) nařídil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Zdroj: Reuters, reprofoto/twitter, Blesk - Aneta Schurgerová

V Saúdské Arábii začal soud v kauze brutálně zavražděného novináře. Prokurátor žádá tresty smrti

V Saúdské Arábii začal proces s 11 lidmi podezřelými z vraždy novináře Džamála Chášukdžího, který byl zavražděn loni v Turecku. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět obviněných.

Chášukdží byl původně poradcem a později kritikem saúdskoarabského vedení. Poslední rok života prožil v USA a psal pro list The Washington Post. Loni v říjnu byl zavražděn, když si přišel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu vyřídit soukromé doklady. Jeho tělo se dosud nenašlo. V době vraždy byla na konzulátu přítomna skupina mužů, která krátce předtím přicestovala ze Saúdské Arábie.

Soud zatím případ odkládá

Jako první o vraždě informovalo Turecko, Rijád ji původně popíral. Nakonec ale přiznal, že novinář přišel o život, a ohlásil zadržení několika podezřelých. Otázkou stále zůstává, kdo vraždu nařídil. Turecko i jiné státy se kloní k tomu, že to byl saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, což ale Rijád popírá.

V dnešní krátké zprávě uvádí SPA, že saúdskoarabská prokuratura zaslala Turecku žádost o poskytnutí všech důkazů, které se tureckým vyšetřovatelům podařilo získat. „Do tohoto dne odpověď nepřišla, úřad prokurátora na ni čeká,“ stojí ve zprávě. Turecko zatím nereagovalo. Původně ale Ankara tvrdila, že se o důkazy s Rijádem dělí.

K soudu se dnes v doprovodu advokátů dostavilo 11 obžalovaných. Jejich právníci požádali o odklad, aby mohli vznesená obvinění prostudovat. Podle SPA jim soud vyhověl, avšak pevné datum příštího státní nebylo stanoveno.

Luxusní domácí „vězení“?

V tureckém tisku se již delší dobu objevují různé neoficiální informace týkající se případu. Podle jedné z nich Turecko pochybuje o skutečném odhodlání Rijádu pravé viníky potrestat. Lidé, kteří byli zadrženi, údajně nejsou drženi ve vězení, ale v luxusních domech. Saúdská Arábie podle tureckých zdrojů také neumožnila podrobně prověřit budovu konzulátu a sídlo konzula.

Saúdská Arábie neposkytla Turecku kompletní seznam zadržených ani jejich výpovědi. Existují také nesrovnalosti v počtu zadržených. V říjnu Rijád oznámil, že bylo zatčeno 18 lidí a Ankara požádala o jejich vydání s tím, že budou souzeni v Turecku. To však Rijád odmítl a později doplnil, že obvinění bylo vzneseno proti 15 z 18 zadržených. Nyní se hovoří o 11 obžalovaných.