Čínská sonda Čchang-e 4 přistála jako první v historii na odvrácené straně Měsíce

Čínská sonda Čchang-e 4 přistála jako první v historii na odvrácené straně Měsíce Zdroj: ČTK

Čínská sonda Čchang-e 4
Čínská sonda Čchang-e 4
3
Fotogalerie

Poprvé v historii přistála sonda na odvrácené straně Měsíce. Číňané tam zkusí pěstovat zeleninu

Čínská sonda Čchang-e 4 dnes úspěšně přistála na odvrácené straně Měsíce. Stalo se to poprvé v historii letů do vesmíru. Čínská televize oznámila, že sonda Čchang-e 4 se dotkla povrchu Měsíce ve 10:26 tamního času (3:26 SEČ).

Odvrácená strana Měsíce směřuje od Země a je poměrně neprobádaná. Žádná sonda ani průzkumný modul tam dosud nepřistály. Tato oblast na přírodním satelitu Země je hornatá, zvlněná a posetá krátery, na rozdíl od opačné strany, kde jsou i rovinaté oblasti vhodné pro přistání.

Sonda Čchang-e 4 pojmenovaná podle bohyně měsíce z čínské mytologie odstartovala z kosmodromu Si-čchang 7. prosince.

Zařízení bude zkoumat strukturu a minerální složení terénu. Na palubě sondy jsou podle dřívějších zpráv i semínka rostlin. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat zeleninu v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace.

Měsíční horniny

Průkopnické přistání demonstruje čínské ambice na poli vesmírného průzkumu. V roce 2013 se sonda Čchang-e 3 stala první, která přistála na Měsíci od sovětské Luny 24 v roce 1976.

Zatímco ostatní státy své rozpočty na vesmírné programy spíše seškrtávají, Čína má v kosmu ambiciózní plány. Chystá se vybudovat vlastní vesmírnou stanici a dál bádat na Měsíci. Po přistání na jeho odvrácené straně bude možná už příští rok zahájena mise, jejímž cílem bude dopravit na Zemi měsíční horniny. Podle stávajících plánů má v roce 2030 na Měsíci přistát první Číňan.