Irácká ministryně školství a její bratr, který byl členem Islámského státu

Irácká ministryně školství a její bratr, který byl členem Islámského státu Zdroj: Kurdistan 24

Irácká ministryně školství rezignovala po 6 dnech v úřadě, její bratr byl členem Islámského státu

Šaima al-Hajali, jediná žena v nové irácké vládě premiéra Ádila Abdala Mahdího, rezignovala na svůj post po pouhých 6 dnech ve funkci. Ukázalo se totiž, že její bratr Laith byl členem samozvaného Islámského státu a působil v severoiráckém městě Mosul. Také další ministři vlády se ale potýkají s problémy, které souvisejí s jejich minulostí.


Iráckou ministryni školství Šaimu al-Hajali schválil do funkce parlament minulé pondělí, ale v sobotu rezignovala poté, co se na sociálních sítích objevily video a fotografie, které dokazovaly, že její bratr byl od roku 2014 členem Islámského státu a působil v Mosulu. O prekérní situaci informoval například zpravodajský web Kurdistan 24.

„Můj bratr se ocitl v podobné situaci, jako desítky tisíc jiných Iráčanů. Byl donucen zůstat ve své práci i poté, co Islámský stát okupoval některá území naší země,“ hájila původně svého blízkého rodinného příslušníka ministryně. Prý pracoval pro teroristy proto, že mu bylo vyhrožováno smrtí. V sobotu ale na svém facebookovém profilu oznámila, že ze své funkce odstupuje.

Její bratr Leith se stal členem Islámského státu v roce 2014. Kromě jiného na zveřejněném videu kritizuje americké bombardování mostů v Mosulu.

Sestavit novou iráckou vládu je přitom složité už od parlamentních voleb, které se konaly v květnu 2018. Politická scéna je nepřehledná a rozdrobená. Najít koalici, která by mohla fungovat, je nesnadné. Nakonec premiér Ádil Abdal Mahdí kabinet sestavil, ale pořád nemá všechny jeho členy.

Další dva ministři nové vlády jsou například nařčeni z korupce a z toho, že měli v minulosti úzké vazby na stranu Baas, která je ústavou zakázaná. Strana Baas byla rozhodující politickou silou v Iráku za diktátora Saddáma Husajna.