Benátky budou vybírat od všech turistů nový poplatek.

Benátky budou vybírat od všech turistů nový poplatek. Zdroj: Anie Spratt/Instagram

Za vstup do slavných Benátek zaplatí všichni turisté nově od 2,50 do 10 euro

Italské Benátky jsou jedním z nejnavštěvovanějších měst světa. Za rok sem zavítá více než 20 milionů turistů a na některých nejfrekventovanějších místech to způsobuje nemalé problémy. Městské úřady proto zavedou od léta novou daň, kterou bude muset zaplatit každý, i když přijede jen na několik hodin. Podle sezony to budou od 2,50 do 10 euro.

„Náklady na čištění historického centra a zajištění bezpečnosti stoupají a léta byla na bedrech města,“ vysvětlil starosta Luigi Brugnaro zavedení „vstupního poplatku“ pro italský deník La Repubblica. Nový poplatek za vstup do historického centra by měl za rok vynést kolem 50 milionů euro.

Na přelidněnost turisty si opakovaně stěžovali místní občané. Na některých místech, jako je například Náměstí svatého Marka či most Ponte di Rialto, nebylo kvůli turistům v hlavní sezóně doslova k hnutí.

Městskou daň zatím platili pouze lidé, kteří v Benátkách strávili noc v hotelu či pronajatém bytě. Jakým způsobem by turisté ale vstupné platili, není jasné. Uvažuje se o tom, že by se poplatek vybíral například na výletních lodích či v autobusech a autokarech, které do města turisty přiváží. Když ale dorazí někdo vlastním autem, není určeno, jak by za vstup do centra města zaplatil.

Problémy s nadměrným počtem turistů trápí i katalánskou Barcelonu, ostrov Mallorca či chorvatské historické město Dubrovník. Poplatky se dnes platí i za vstup na italské ostrovy Sicílie a Lampedusa (jak vtipně poznamenal jeden z uživatelů sociálních sítí, ty zde naplatí jen nelegální migranti, kteří zde přistanou na lodích).  

O určitých opatřeních, které by regulovaly davy turistů hovoří experti na cestovní ruch také v souvislosti s Prahou nebo Českým Krumlovem.