Video placeholde

Žáček: Zemanovo zdraví a vánoční projev spolu souvisí, bude to dramatický rok, do listopadu se ukáže

Jaký bude rok 2019? Podle historika a poslance ODS Pavla Žáčka dramatický. Vtáhne nás do diskuze o hodnotách sametové revoluce, která bude kvůli 30. výročí úplně jiná. Prezidentův stav navíc může omezit výkon jeho funkce a rok by tak mohl být zlomový. Žáček míní, že zdraví souviselo s jeho vánočním projevem. Zeman se podle něj vyvezl na vlně revoluce a teď zastupuje ukřivděné. Mezitím totiž prý geniálně objímal stromy. On a Babiš podle Žáčka vtáhli komunisty znovu do hry a my je teď máme jako dáreček k výročí.

Právě vyrovnávání se s komunistickou minulostí může být silným tématem tohoto roku. Žáček tvrdí, že se tu nabalila významná množina lidí, kteří se vidí v osobnostech, které neměly s listopadem 1989 nic společného. Jsou z různých důvodů nespokojení a zklamaní. Přiznává, že transformace nebyla bez chyb a problémů. Prezident Zeman byl ale údajně jejich součástí.

To, že mají komunisté znovu vliv na vládu, podle Žáčka není chyba opozičních stran. Babiš totiž prý nikdy neměl zájem s nimi spolupracovat. Současná koalice pro něj totiž představuje nejmenší náklady a on může dosazovat své lidi, kam potřebuje. Žáček zdůrazňuje, že spolupráce s Babišem je nemožná kvůli tomu, jak se změnili jeho voliči. Premiér si prý navíc myslí, že si může každého koupit, a využívá toho, že má slabého partnera.

Česko je podle Žáčka jedna ze zemí, kde byla snaha o vůbec největší nápravu křivd komunistického režimu. Současnou hru o restituce a jejich možné zdanění ostře kritizuje. Říká, že církvím nikdy nemůže být vráceno to, o co přišly. I kvůli tomu, kolik lidí z jejich řad bylo popraveno a jak se nakládalo s jejich majetkem. Žáček věří, že Ústavní soud pokusy vládní koalice zamítne.

Poslanec taky odmítá opakovanou kritiku zpravodajských služeb ze strany prezidenta. Dělají podle něj maximum možného. A ukazují, že nejsou pod politickým vlivem, když se nebojí jít do střetu. Žáček míní, že zřejmě nabourávají Zemanovy vize spolupráce s Ruskem a Čínou. Prezident podle něj nehájí bezpečnost Česka.

Dostal Miloš Zeman k Vánocům dárky od čínské firmy Huawei? V čem sedl premiér Babiš čínskému velvyslanci na lep? Proč bude rok 2019 dramatický a co by se mělo podle Žáčka do listopadu ukázat? A jakou roli tedy může hrát prezidentovo zdraví?