Máte dost kuráže? Klempířem se můžete stát i vy.

Máte dost kuráže? Klempířem se můžete stát i vy. Zdroj: Prefa

Dobře vyškolený klempíř si dnes vydělá přes 100 000 měsíčně

Už dávno neplatí, že manažerské pozice jsou placeny zlatem. Vidíte to na nabídkách zaměstnání. Shání se lidí na různé juniorské pozice, což v reálu znamená hodně práce, žádná možnost rozhodování a zejména málo peněz. Není problém se setkat dokonce s nabídkou stáže, za kterou máte ještě navíc zaměstnavateli zaplatit. Trh práce se změnil – o vysokoškoláky zájem stagnuje, po kvalitních řemeslnících je stále větší sháňka.

Zatímco vysokoškoláků bylo v roce 1993 v populaci pouhých 7,3 %, v roce 2017 už 20 %. Dnes už jde vysokou školu studovat každý. Na školy se není problém dostat, protože jich je hodně a nové soukromé vznikají. Tyto instituce však chrlí absolventy, kteří toho obvykle zas tak moc neumí. A reálnému světu schází lidé, kteří zvládají řemeslo – řemeslníci. 

Platí to pro řadu oblastí. Chybí instalatéři, zedníci, truhláři, sklenáři i klempíři. Nedostatek lidí hlásí rovněž další obory stavebnictví a strojírenství. Řemeslníci dnes začínají být placeni mnohem lépe než manažeři, lékaři, právníci či IT experti.

Řemeslo je opět v kurzu

Rozhodně nejde jen o náborové řeči různých učilišť. Hospodářská komora ČR loni zveřejnila, že trhu práce chybí až 300 000 řemeslníků. Zatímco ještě v roce 2006 podle ČSÚ studovalo na střední odborné škole (s maturitou nebo bez) 385 000 žáků, v roce 2016 to bylo už jen 270 000 žáků. Chcete dnes sehnat kvalitního řemeslníka? Připravte se na to, že si počkáte i půl roku. Někdy i déle.

Nedostatek řemeslníků na trhu mění pohled na mzdy

Řemeslníci začínají být za „zlaté ručičky“ s nadsázkou placeni zlatem. Není nic neobvyklé, že si například klempíř vyškolen na montování kvalitních hliníkových střech vydělá za měsíc 100 000 korun. Takto vyškoleným řemeslníkům se otevírají dveře pro vlastní úspěšné podnikání, ale utlouci se po nich mohou i firmy, které shání kvalitní klempíře. Nedostatek práce a rovněž financí nehrozí.

Proč právě hliníkové střechy?

Zájem o hliníkové střechy neustále roste. Životnost těchto střech jednoznačně svojí délkou předčí jakýkoliv jiný střešní materiál. Jde o střechy, které odolají i bouří s větrem o síle 235 km/h. Neohrozí ji ani kroupy. Jde o lehkou střešní krytinu, kterou lze použít i na starší krovy, nebo naopak šetří náklady při pokládce na novostavby. Hliníková krytina je bezúdržbová a nerezaví. 

Lídrem mezi hliníkovými střešními krytinami je již několik desetiletí firma PREFA. Její střechy si zamilovali kvůli designu architekti i zákazníci. Výhodou je, že se hliníková střecha PREFA dodává jako kompletní systém. Součástí jsou žlaby, svody, fasádní prvky a další doplňky. Volit si lze z mnoha barev velice trvanlivého laku. O kvalitě jasně svědčí i záruka, kterou na střechy zákazníci dostávají. Záruka 40 let se nenabízí na žádnou jinou krytinu.

Pojďte se vyškolit na PREFA klempíře

I vy se můžete konečně stát odborníkem v oboru, o který je zájem a práce v kterém znamená i slušný výdělek. PREFA v rámci své PREFA Academy nabízí speciální kurzy pro klempíře, kteří se v rámci kurzu vyškolí na odborníky v oblasti pokládky hliníkových střech PREFA. O kurzy je tak obrovský zájem, že pro rok 2019 jsou již plně obsazeny. Už nyní proto PREFA Academy vyzývá zájemce, aby se registrovali na jejich stránkách. Jakmile budou vyhlášeny kurzy pro rok 2020, budou první, kdo dostanou informaci o možnosti podání si přihlášky.

Jak vypadají kurzy PREFA Academy?

Firma ctí dvě zásady. Kvalitní produkt potřebuje kvalitního řemeslníka a řemeslník bez praxe není kvalitní. I proto je praktická část kurzů považována za nejdůležitější. Profesionály z vás v PREFA Academy udělají lidé, kteří na 100 % rozumí svému řemeslu. Absolvovat můžete několik typů kurzů.

V rámci kurzu se seznámíte dopodrobna s produkty PREFA i s aplikačními postupy. Vše si vyzkoušíte i prakticky na speciálních modelech střech. Po absolvování kurzu získáte certifikát absolventa PREFA. Jako zaškolený řemeslník budete mít navíc právo předávat záruční certifikáty na jakost materiálu. Bez absolvování tohoto školení nemůžete získat licenci na pokládku a montáž PREFA systémů.