Komunista Grebeníček během projednávání návrhu na zdanění náhrad za církevní restituce

Komunista Grebeníček během projednávání návrhu na zdanění náhrad za církevní restituce Zdroj: ČTK

Zdanění církevních restitucí: Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, kdo ti ji sežere

Většina spoluobčanů nyní v čase vánočním a povánočním sleduje média spíše na půl plynu a z pohledu psychohygieny de facto činí dobře. Nicméně i nyní nutno poukázat na jednu neveselou událost.

Restituce není legrace

Jedním ze zásadních témat je souboj o zdanění náhrad církevních restitucí. Pravda, mladší čtenáři v posledních dnech spíše sledovali zápas Marpo vs. Rytmus, ale ten teď ponechme ležet knokautován stranou, respektive si o něm počtete mj. na stránkách našeho sesterského webu iSport.cz.

Zpátky k církevním restitucím – jak známo, jejich zdanění prosazuje zejména trojlístek hnutí ANO 2011, ČSSD 1878 a KSČ(M) 1921. Opozice je naštěstí většinou proti tomuto hloupému zdanění. Jak jsem v Reflexu.cz psal – podle aktuálního českého práva se náhrady škody prostě nedaní, jsou od daní osvobozeny. A to je princip platný ve všech demokratických právních státech. A i kdyby předmětné prazvláštní zdanění Parlament ČR schválil, s největší pravděpodobností ho v právním státě (pokud jím Česko ještě je) zruší Ústavní soud ČR.

Grebeníček opět zasahuje

Do (ne)svatého boje za zdanění restitucí se zapojil i nestárnoucí politický matador soudruh Miroslav Grebeníček. Expředseda KSČM a nyní stále poslanec vydává v těchto dnech knihu „Ve znamení kříže“. Inu, každý za svou pravdu bojuje, jak umí, a komunističtí voliči Grebeníčkovi jistě zatleskají a popřípadě jej v budoucnu opět ocení preferenčním hlasem. Avšak zde mne rozesmutnila jiná věc.

Zmíněnou monografii údajně pokřtil, nadto těsně před křesťanskými svátky vánočními, ministr kultury Antonín Staněk. Pozor, citovaný ministr není nominant KSČM, ale je ve vládě za nejstarší českou politickou stranu – tedy ČSSD. Ano, sociální demokracii, která s komunisty v minulosti zakusila tolik zlého a která byla bolševiky vymazána na několik desetiletí z politické mapy. Vzpomeňme, kolik hrdinných českých a moravských sociálních demokratů trpělo v komunistických věznicích. Myslím, že mnozí sociální demokraté by se museli obracet v hrobě, kdyby se dozvěděli, jakou knihu pokřtil jejich dnešní ministr.

Závěr

Již Masaryk říkal, že demokracie je především diskuze. Proto je určitě dobře, že nikdo nezakazuje Grebeníčkovi vydávat takové knihy, své čtenáře si jistě najde. Marek Prchal (či jiný velmistr PR) by asi sarkasticky dodal, že poslanec Grebeníček zde bude stejně přesvědčovat jen přesvědčené.

Avšak je zapotřebí zopakovat silným hlasem – zdanění církevních restitucí je právní nesmysl. Ostatně pakliže vám někdo něco ukradne či zničí a pak je vyplácena finanční náhrada, tak je to odškodnění za ukradený (zničený) majetek. Soudnému člověku je to jasné, jako že Pákistán v příštích dvaceti letech nevyhraje mistrovství světa v ledním hokeji.

Prostě to není a ani nemůže být z povahy věci příjem. Tudíž nemůže být ani legálně (a hlavně spravedlivě) zdaněn.

A to všem komunistům světa navzdory!