Video placeholde

Zeman není císař, škodí a je potřeba ho zastavit, nejsme lepšolidi, říká spoluautor petice proti prezidentovi

Čechům už došlo, že je potřeba se angažovat. Myslí si to překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth, který je spoluautorem petice „Poslanci a senátoři, zastavte Miloše Zemana“. Tu podepsalo víc než 16 tisíc lidí. Prezident podle Bruotha škodí České republice a nálepkováním rozděluje národ. Petice prý ukazuje, že pražská kavárna, kterou Zeman vymyslel, neexistuje, protože ji podepisují lidé z malých měst po celé republice. Bruoth zdůrazňuje vliv falešných zpráv, které podle něj přispívají k polarizaci mezi lidmi, což někomu vyhovuje. A Češi je podceňují.

Některá média se totiž podle Bruotha pokoušejí stáčet myšlení lidí určitým směrem, ovlivňují je ve prospěch některých politiků i prezidenta Zemana. Zmiňuje, že Česko před několika lety během pár měsíců zhrublo a začalo diskutovat agresivně a vulgárně. Mohlo za to údajně právě působení fake news. Někteří lidé se prý snaží taky negativně ovlivňovat své okolí a rodinu, Zeman jde přitom příkladem agresivitou a agresivním nálepkováním.

Bruoth odmítá nálepku „lepšolidí“, kterou ve vánočním projevu použil prezident Zeman. Váží si všech profesí. Národ by ale podle něj měl mít úctu ke své kultuře a kulturním elitám, což teď začíná chybět. Odmítá taky slova prezidenta o nerespektování výsledků voleb. Kdyby se totiž politika vyvíjela normálně, nebyli by lidé v ulicích a nebyly by petice.

Bruoth přiznává, že ústavní žaloba na prezidenta asi nepřijde. I tak má ale podle něj petice smysl. Aspoň někdo musí promluvit, říká doslova. Poslanci by totiž měli vyvinout na prezidenta tlak, protože není císař ani král. Zároveň je prý důležité, aby lidé věděli, že těch s podobnými názory je víc. A aby si to uvědomili taky politici.

Jak přesně by se tedy měli politici zachovat? Proč by podle Fedora Bruotha měl prezident svoji angličtinu používat spíš méně? Za co při pohledu na dnešek můžou občané a za co politici? A jak vlastně vnímají běžní lidé fake news?