Příslušnice kurdských milic YPJ - ilustrační snímek

Příslušnice kurdských milic YPJ - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Goodbye, Rojava? Kurdy na severu Sýrie zřejmě čeká nový mlýnek na maso

Rojavu, autonomní oblast na severu Sýrie, kterou si kurdské milice YPG a jejich ženské křídlo YPJ vyválčily na Islámském státu, zřejmě čekají další těžké časy.

Rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnout do tří měsíců americké síly v oblasti líčí komentátoři, vojenští analytici i řada politiků (včetně vlivných postav z řad amerických republikánů) jako zradu nejlepších spojenců, jaké Západ kdy měl v celém regionu. Nyní se zdá nevyhnutelné, že kurdský experiment ve svobodě, náboženské toleranci a lidských právech, v rámci Blízkého východu nevídaný, bude záhy po odchodu amerických jednotek zadupán do pouště.

Pohřbíme vás

Turecký ministr obrany se v reakci na Trumpovo rozhodnutí nechal slyšet, že „až přijde čas, kurdští bojovníci východně od Eufratu budou pohřbeni ve svých zákopech“. Turecko totiž považuje celou příhraniční oblast ovládanou kurdskými guerillami za bezpečností riziko. Úspěch „rojavské revoluce“ podle Ankary opět rozdmýchává separatistické tendence v převážně kurdských oblastech na druhé straně hranice, v samotném Turecku. Prezident Erdogan mluví o milicích YPG a YPJ výhradně jako o teroristech.

Síly, jež chce Turecko proti Kurdům použít, už předtím obsadily oblast kolem města Afrín na západním břehu Eufratu v rámci operace Olivová ratolest. Jsou tvořeny z menší části pravidelnou tureckou armádou v síle asi sedmi tisíc mužů a dále protureckými a islamistickými bojůvkami složenými převážně z etnických Turkmenů v síle asi třicet pět tisíc mužů.

Globální zájmy

O důvodech, jež Trumpa vedly k rozhodnutí stáhnout americké síly a také ukončit letecké operace nad Sýrií, lze zatím jen spekulovat. Jistou roli mohla hrát snaha naklonit si Erdogana při jednáních o nákupu protiraketových systémů THAAD a Patriot, zatímco Rusko nabízí svůj komplet S-400. Turecko se také podílelo (formou objednávek na dodání nových strojů) na financování programu stíhaček F-35. Stále však platí, že Turecko je po vojenské stránce klientem USA, a pokud by Washington chtěl na Ankaru tlačit (například ohledně záruk, že operace proti Kurdům v Sýrii nerozšíří za Eufrat) má v tomto ohledu velmi silné páky.

Skutečné důvody amerického stahování jsou zřejmě vnitropolitické. Trumpovo volební období se překlápí do druhé poloviny a prezident chce voličům připomenout, že jeho heslem bylo kromě notoricky známého Make America Great Again také America First. Tedy politika, jež bude upřednostňovat výsostně americké zájmy a omezí ozbrojené intervence v zahraničí. Americká vojenská doktrína se také po letech, kdy se soustředila na protiteroristické a protipovstalecké operace, začíná vracet ke konceptu robustní síly čelící armádám globálních protihráčů: Ruska a především Číny. Zájmy revolučních Kurdů s jejich ideologií na pomezí demokratického socialismu, radikálního feminismu a antikapitalismu mají na planetární šachovnici bohužel malý význam. Kurdové se ostatně v této pozici neocitají poprvé.

Mlýnek na maso

Vyhlídky syrských Kurdů jsou tedy neveselé, přesto však možná ne zcela tragické. Rojavská revoluce si kombinací nezpochybnitelné statečnosti kurdských bojovníků a bojovnic a velmi zručného marketingu vydobyla unikátní pozici v očích světové, zdaleka nejen západní veřejnosti. O boji syrských Kurdů za nezávislost reportovala shodně pozitivně tak rozdílná média, jako americká liberální platforma VICE a propagandistický orgán Kremlu, televize Russia Today.

Turecká intervence v severní Sýrii, provázená nevyhnutelnými civilními obětmi, může proti už tak (na Západě) krajně nepopulárnímu Erdoganovi vzbudit skutečně masivní vlnu odporu. Západní státníci by na „sultána“ mohli začít hospodářsky a diplomaticky tlačit, aby s Kurdy a také Assadem začal vyjednávat. Pak je tu i čistě vojenský rozměr. Syrské demokratické síly (SDF), jejichž páteří jsou jednotky YPG/YPJ, sice přijdou o klíčovou výhodu v podobě letecké podpory NATO. Ale jak se přesvědčili už džihádisté u Kobani, v Rakce a dalších místech: vysoce motivovaní Kurdové jsou strašlivý nepřítel. Ankara může zabřednout do brutální guerillové války. Mlýnek na maso zvaný Sýrie patrně už brzo opět přepne do vysokých otáček.