Zemanův vánoční projev - sprostota, hloupost, pomluvy vlastních tajných služeb.

Zemanův vánoční projev - sprostota, hloupost, pomluvy vlastních tajných služeb. Zdroj: ČTK

Vánoční projev: Je Zeman mentálně schopen zastávat funkci prezidenta?

Miloš Zeman ve vánoční projevu odvysílaném českými televizemi potvrdil, že nastal čas na impeachment. Prezident republiky, hlava našeho státu, ve svém vánočním projevu sprostě nadával lidem, děkoval agentům komunistické tajné policie, a hrubě ohrozil bezpečnostní zájmy naší země. Z projevu je sporné, zda je Zeman mentálně způsobilý dále zastávat svou funkci.

Dovolím si bez jakýchkoliv emocí okomentovat konkrétní výroky prezidenta republiky, které pronesl ve svém vánočním projevu 26. prosince 2018 odvysílaném Českou televizí. Zcela záměrně vynechávám své komentáře a jen konstatuji - v návaznosti na konkrétní výroky - co říká o podobných projevech současná psychologie.

Sprostota prezidenta

Za ten nejkřiklavější a i pro úplného laika srozumitelný považuji výrok pana prezidenta o dění 17. listopadu 2018. Lidi, kteří na protest proti politice současného premiéra hodili 17. listopadu do koše květiny od Babiše, označil Zeman za „primitivní hlupáky“. Připomínám - „primitivní hlupák“ je vulgarismus, nadávka, sprosté slovo. Pan prezident vulgarismus užil ve svém oficiálním proslovu určeném široké veřejnosti, sledovaném celou zemí, všemi občany, a proneseném při zvlášť významné příležitosti.

Bez ohledu na panující ateismus jsou Vánoce největším svátkem, který v Čechách máme - a v projevu k tomuto svátku pan prezident sprostě nadával lidem. Základním projevem duševního zdraví je elementární uměřenost a chování adekvátní situaci. Manažer může dle libosti chodit nahý na nudistické pláži, když v stejném oděvu přijde do práce, kolegové zavolají pohotovost. Do vánočního projevu prezidenta prostě vulgarismy nepatří - v hospodě je svému mluvčímu pan prezident samozřejmě může sdělovat dle libosti, není-li však schopen je uhlídat ani v oficiálním slavnostním projevu, je to nápadné. 

Poděkování agentům

Pan prezident nebyl v projevu ale jenom sprostý, k některým vybraným lidem byl naopak slušný, ne-li vděčný. „Chtěl bych poděkovat předsedům tří politických stran, kteří našli odvahu k vytvoření a podpoře takové vlády – Andreji Babišovi, Janu Hamáčkovi a Vojtěchu Filipovi.“ Ano - je pravda, že jmenovaní gentlemani jsou pilíři této vlády. Stejně tak je ovšem pravda, že ze tří jmenovaných, kterým pan prezident ve svém vánočním projevu poděkoval, byli dva v dobách komunistické totality agenty totalitní tajné služby, byli aktivními vykonavateli zvůle a spolupodílníky komunistických zločinů.

Pokud prezident v zemi, která utrpěla za čtyřicet let komunistické diktatury neuvěřitelné škody a prožila příšernou devastaci, děkuje ve vánočním projevu dvěma agentům komunistického Gestapa, je možná legitimní pochybovat, zda svůj projev opravdu dobře promyslel a zvážil. Případně - zda je schopen nahlédnout, že veřejně děkovat dvěma komunistickým agentům nesvědčí o nejlepší kognitivní kondici.

Moje tajné služby lžou!

Kdybychom měli brát pana prezidenta a trestní zákon za slovo, bylo by pravděpodobně možné se pozastavit i nad dalším výrokem z projevu: „Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokáží samy ubránit.“ Přes špiony - konkrétně špiony z Číny, kde má pan prezident řadu přátel - před pár dny oficiálně varovat Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, úřad země, kde je Zeman prezidentem.

Ve vánočním projevu prezident toto varování „své“ služby zpochybnil - a to je přímé ohrožení důvěryhodnosti našich tajných a bezpečnostních služeb v očích našich spojenců, a oslabení naší země v očích našich nepřítel a konkurentů. Prezident tedy přímo ve vánočním projevu pronesl výroky, které v právním laikovi navozují asociace se slovem „vlastizrada.“ Ale - pan prezident si to zřejmě už vůbec není schopen uvědomit, protože v tom samém projevu zároveň řekl: „Slibuji, že i nadále budu usilovat o obranu národních zájmů České republiky.“ 

Jako právní laik samozřejmě nevím, na koho se obrátit. Na Ústavní soud? Nevím, prostě někoho, kdo má k podobnému kroku kompetence, prosím:  Nechte úředně prozkoumat, zda je Miloš Zeman ještě mentálně schopen zastávat úřad prezidenta republiky!