Banka na norských Špicberkách zažila první loupež v historii.

Banka na norských Špicberkách zažila první loupež v historii. Zdroj: Twitter

Kuriózní zločin: Špicberky zažily první bankovní loupež v historii, muž byl zatčen za 20 minut, neměl kam utéct

Velmi kuriózní loupežné přepadení banky zažili v pátek 21. prosince v norském Longyearbyenu, hlavním městě souostroví Špicberky, které se nachází v Severním ledovém oceánu. Ozbrojený devětadvacetiletý muž z Ruska tam přepadl v pátek v 10:40 banku, ale za pouhých 20 minut byl zatčen. Jak se ukázalo, neměl připravenou žádnou únikovou cestu. Ostatně na Špicberkách není kam utéct. V místní drsné arktické přírodě by pravděpodobně zahynul a přes místní letiště by se po vyhlášení pátrání nedostal.

Jak informoval místní zpravodajský web Svalbard Posten, jednalo se podle pamětníků o vůbec první přepadení banky na Špicberkách v historii. Muž vyzbrojený puškou sice dostal ve finančním ústavu Sparebank 1 Nord-Norge, kde pracují tři lidé, 70 tisíc norských korun (v přepočtu kolem 182 tisíc korun), ale tím vše skončilo. Schovat se a utéct totiž není na Špicberkách v podstatě kam.

Ve městě Longyearbyen žije pouhých 2150 obyvatel a prakticky všichni lidé se znají. Jenže muž byl cizinec, který se vydával za turistu. Ovšem většina turistů sem jezdí na jaře a v létě, protože teploty zde v teď i přes den klesají pod minus 10 stupňů. Zločinec tak byl po vyhlášení pátrání bez šancí.

V místní drsné přírodě by dlouho nevydržel a z letiště by neodletěl, protože spojení je v zimě velmi sporadické. Například teď nejvíce létá do norského hlavního města Osla, ale jen 5 krát týdně.

Pušku si podobně jako mnoho jiných turistů půjčil. Není to zde nic výjimečného a dělá se to především kvůli ochraně před napadením ledními medvědy v přírodě, kterých zde žije kolem 300 kusů a v minulosti se vyskytly i případy, že zabili člověka.

Proč ale Rus přepadl banku, není zatím jasné. Zvláštní zločinec byl po zatčení dopraven na pevninu do města Tromsø, kde stane před soudem.