Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Blesk:Martin Sekanina

Zemanovi ekonomičtí zm.. sponzoři

To, co prezident Miloš Zeman naznačil ve svém prvním volebním období, stupňuje v tom druhém: Vyřídit si to se všemi, kdo mu z různých důvodů leží v žaludku. Etika, argumenty, nic není třeba – jen když tím populisticky nabije na přikývnutí svým voličům. Jednou z takových skupin jsou, promiňte mi vulgarismus v doslovné citaci pana prezidenta, “ekonomičtí zm*di”. Jenže poslední dny ukazují, že se prezident Zeman svými tvrdými prohlášeními a kritikou hospodářské kriminality střelil do vlastní nohy. A tím nemluvím o podivuhodném angažmá Zemanovy vlády při (pro stát) nevýhodném prodeji Mostecké uhelné společnosti v roce 1999.  

Zatímco si Zeman momentálně hraje na všelidového soudce a na základě svých domněnek, jež mají k sofistikované ekonomické analýze hodně daleko, označuje za největšího nepřítele státu podnikatele, který v tržním prostředí a na své podnikatelské riziko po dekády řídil firmy generující práci desetitisícům lidí (tedy voličů, a bezpochyby těch Zemanových mezi nimi nebylo málo), redaktoři MF Dnes zjistili, že sponzoři politického uskupení „Zemanovců“ jsou vyšetřováni policí pro rozsáhlé daňové podvody. Připomeňme, že právě tato struktura financovala prezidentskou kampaň Miloše Zemana.

Je to závažné obvinění a jeden velký paradox. Pokud se skutečně prokáže, že vyšetřovaní podnikatelé z nejbližšího okolí Zemanových podporovatelů skutečně podváděli na daních, těžko si představit, jakými invektivy by pan prezident označil je – právě TYTO transakce pseudopodnikatelů totiž okrádají voliče o prostředky na starobní důchody, nemocenské, peněžitou pomoc v mateřství, sociální dávky a další výdaje veřejných financí.

Kdo je a kdo není ekonomický zm*d

Jedna věc je, že se vám nemusí líbit, že podnikatel generuje zisk (sic!) a ten si chce legitimně užít. Druhá věc by ovšem byla opírat své zvolení o špinavé peníze, vygenerované tzv. kolotočovými podvody, tedy fiktivními ekonomickými transakcemi, jejichž účelem není zaměstnávat lidi nebo uspokojovat spotřebitele, ale okrádat stát na dani z přidané hodnoty.

Tuto kauzu se vyplatí sledovat. Stejně jako to, zda se k ní prezident vyjádří a zda třeba příští rok na Hradě ocení některé vyšetřovatele hospodářské kriminality státním vyznamenáním, aby dokázal, že mu na potírání skutečných ekonomických zm*dů opravdu záleží.

Autor je ekonom a vysokoškolský pedagog.