Designové lahve byly vydraženy letos za rekordní cenu pro Centrum Paraple, které pomáhá nemocným.

Designové lahve byly vydraženy letos za rekordní cenu pro Centrum Paraple, které pomáhá nemocným. Zdroj: Centrum Paraple

Designová lahev k výročí Československa se vydražila pro charitu za rekordních 700 000 korun

Dražba umělecké kolekce pivních lahví Pilsner Urquell je už od roku 2012 tradiční předvánoční charitativní akcí, jejíž výtěžek je určen Centru Paraple, tedy na pomoc lidem s poškozením míchy. Letos vynesla dražba celkem 2 759 988 korun a za jednu z originálních láhví podle návrhu Václava Mlynáře a Jakuba Pollága ze studia deFORM zaplatil dražitel až 700 tisíc korun. Podle pořadatelů se tak stala druhou nejdražší lahví podobného druhu na světě.

„Centrum Paraple vzniklo a existuje především díky lidské solidaritě. Tato dražba originálních pivních lahví, nám každý rok pomáhá zajistit naši činnost,“ říká spoluzakladatel Centra Paraple, herec a režisér Zdeněk Svěrák.

„Myšlenka propojení tradičních českých řemesel, zapojení designerů a následné dobročinné dražby je krásná. Lidé tímto způsobem významně přispívají a pomáhají zabezpečovat kvalitní péči našim klientům,“ dodává i ředitel Centra Paraple David Lukeš, který je sám upoután na vozík.

Výtěžek aukce Paraple na zajištění provozu budovy a potřebné opravy a údržbu, na nákup sportovních a rehabilitačních pomůcek a také na mzdové náklady zdravotních sester, které se starají o klienty.

Letošní umělecké lahve (bylo jich celkem 10) měly výjimečný design – každá z nich připomíná jednu mimořádnou událost našich novodobých dějin a vyrobeny byly v rámci oslav 100. výročí založení Československa. Tvůrci Václav Mlynář a Jakub Pollág, umělečtí ředitelé sklárny Bomma, do jejich podoby promítli přelomová výročí československé státnosti. Dražitelé si tak pořídili artefakty, které oslavují například vznik samostatného Československa, Charty 77 nebo sametové revoluce z roku 1989.

V souvislosti s touto charitativní akcí je zajímavé, že stát, který se v poslední době tak často chlubí tím, jak přidává peníze potřebným, dostává od Centra Paraple na sociálních a zdravotních odvodech více, než nemocným přes tuto organizaci dá.