Dračinec rumělkový

Dračinec rumělkový Zdroj: Profimedia.cz

Dračinec rumělkový
Jemenský ostrov Sokotra
Hlavní město Hadibo
Jemenský ostrov Sokotra
Dračinec rumělkový
7
Fotogalerie

Ostrov dračí krve. To je Sokotra v severozápadní části Indického oceánu

Proč dračí krve? Ne, nebojte se, útok pohádkové nestvůry vám na Sokotře, ostrově ležícím 340 kilometrů od Arabského poloostrova, určitě nehrozí. Zvláštní a strašidelné přízvisko získal ostrov díky bizarním stromům - dračincům rumělkovým. Jejich míza je temně rudá a říká se jí dračí krev. Jako antiseptikum ji používali už římští vojáci a italští houslaři z ní dodnes vyrábějí skvělý lak na housle.

Ale dračince nejsou jedinou prapodivností Sokotry. Ostrov se pyšní zcela unikátní faunou i flórou, což je dáno jeho dlouhou izolací od pevniny. Zachovaly se zde druhy, které jinde v důsledku konkurence jiných rostlin či zvířat vymřely, a naopak se tu vyvinuly nové, které neměly možnost se rozšířit nikam jinam. Prostě jako by se tu zastavil čas...

Monzuny a rozbouřené moře činí Sokotru téměř šest měsíců v roce jedním z nejnepřístupnějších míst na světě. Ostrov leží v tropickém pásmu a teplota padesát stupňů zde není nijak výjimečná. Sokotřané se naučili žít se svým podivným domovem v dokonalém souladu. Jsou afroarabského původu a hovoří semitským jazykem, který nemá písmo. Jejich jedinou obživou je rybolov u pobřeží a ve vnitrozemí chov koz. Zemědělství neprovozují, čímž zachovávají ostrovní přírodu ve zcela nezměněné podobě. Využívají pouze darů, které jim sama poskytuje.

Kvetoucí lahvovníky jsou další zvláštní rostlinou, která na Sokotře zastaví vaše kroky a donutí vás ji obdivovat. Mají ztluštělé kmeny, aby v horkém podnebí zadržely co nejvíce vody, a jejich baňaté vrcholky zdobí kvetoucí „prstíky“. Růžovým kvítkům se často říká „pouštní růže“. Kromě nich tu rostou ještě okurkovníky, kadidlovníky, myrhovníky...

Když se na sokotru snese noc a ozáří ji hvězdy a měsíc, připomíná krajina pohádkové kulisy či výjev z té nejdivočejší fantazie. Není divu, že právě zde podle některých legend měl své hnízdo bájný pták fénix. Každých pět set let odsud vyletěl, aby oblétl svět a obdaroval lidi ohněm.