Kapr na suchu bez trojobalu

Kapr na suchu bez trojobalu Zdroj: Profimedia

Za pár let budeme na Vánoce jíst jenom salát, tvrdí vědci. Kvůli globálnímu oteplování mizí z našich vod kapři

Jedna z nejzásadnějších vánočních tradic je v ohrožení. Ukázalo se, že z našich vod pomalu mizí kapři, tradiční štědrovečerní pokrm ve většině českých domácností. Na vině je globální oteplování. „Ono se to moc neví, ale kapr potřebuje ke svému životu konkrétní teplotu vody. Pokud se teplota vody změní, kapr zemře. Rovněž mu neprospívá sucho, které se v posledních letech rozmohlo. To se rovněž moc neví, že kapr potřebuje ke svému životu vodu. Pokud je na suchu, zemře,“ vysvětloval profesor Souček, přední český ichtyolog a předseda svazu Za záchranu kapra.

„Lidé berou kapra jako samozřejmost. Myslí si, že se kapr nějak ocitne v prosinci ve velkých kádích, kde si ho koupí. Takhle to není. Kapr žije přes rok v řekách nebo rybnících, kam ho vysazují rybáři. Pokud v řekách a rybnících bude voda s nezvyklou teplotou a nebo tam voda vůbec nebude, podmínky k životu kaprů budou tak rapidně snížené,“ postěžoval si profesor Souček.

Nedostatek kaprů není jen temná vize budoucnosti, děje se to tady a teď. Úbytek kaprů je patrný celoplošně, jen ještě není tak markantní, aby se na někoho nedostalo. Blíží se ale doba, kdy se to opravdu stane.

„Přebytky z Vánočních prodejů se každoročně tenčí. Zatímco před deseti lety nám po Vánocích zbyly dvě tuny kaprů, vloni to byly už jen tři metráky. Výhledově za pár let nastane doba, kdy na někoho kapr prostě nezbyde. Nebude kde brát,“ posteskl si Evžen Horník, majitel sádek a prodejce Vánočních kaprů.

VK přežvykuje syrového kapra

„Globální oteplování je mýtus. Kaprů je více než kdy jindy,“ prozradil Václav Klaus a demonstrativně při tom přežvykoval syrového kapra i se šupinami, aby jasně demonstroval, že žádné globální oteplování není a že kaprů máme přehršel.

S tvrzením Václava Klause však nesouhlasí odborníci, kteří tomu opravdu rozumí. Podle některých z nich globální oteplování skutečně právě probíhá a úbytek kaprů s ním úzce souvisí.

Světová organizace na ochranu kapra a piskoře na svém zasedání v Berlíně vyhlásila rok 2019 rokem kapra a vyzvala veřejnost k tomu, aby se ke kaprům chovala co nejlépe jen dokáže.

Obalovanou labuť Češi nechtějí

„Globální oteplování zvrátit nedokážeme. Můžeme však změnit chování lidí ke kaprům, a zajistit tak kaprům lepší život,“ prohlásil Arthur Black, předseda světové organizace na ochranu kapra a piskoře.

Jediné, co pro kapry můžeme dělat, je se k nim lépe chovat, neboť výhledově jim kvůli globálnímu oteplování odzvoní. Odborníci na gastronomii předpovídají, že do deseti let se na vánočních tabulích objeví pouze samotný bramborový salát, neboť Češi jsou příliš konzervativní na to, aby jako štědrovečerní večeři vyzkoušeli například obalovaného amura nebo obalovanou labuť.