Příběh manufaktury Carl F. Bucherer se od ostatních v mnohém liší

Příběh manufaktury Carl F. Bucherer se od ostatních v mnohém liší Zdroj: Koscom

6
Fotogalerie

Pražský Koscom nabídne další švýcarskou rodinnou značku

Cesta k vrcholu a kýženému respektu není jednoduchá. Značce Carl F. Bucherer, která je nově dostupná v hodinářství Koscom v centru Prahy, se to podařilo za rekordně krátkou dobu. Neustálé inovace ji stále pomáhají připomínat, že své místo mezi proslulými výrobci rozhodně má.

Příběh manufaktury Carl F. Bucherer se od ostatních v mnohém liší. Nevznikla totiž v pohádkově zasněžených horách Švýcarska, ale v obchody se hemžícím centru Lucernu. Právě zde v roce 1888 otevřel Carl Friedrich Bucherer svůj první butik s luxusními hodinkami a šperky, jehož síť rozvíjejí jeho potomci dodnes. V hlavě podnikatele, který svůj úspěch a reputaci stavěl na prodeji značek jako Rolex, Patek Philippe nebo Audemars Piguet, se však v průběhu času urodila myšlenka další, a to začít s produkcí vlastních hodinek.

Na ty přišla řada už v roce 1919. Nikdo tenkrát nemohl tušit, že vznikající vize budou jednou uskutečněny tak, že Carl F. Bucherer bude nejenom nezávislou manufakturou slavnou po celém světě, ale také, že si po celou dobu své existence udrží rodinou kontinuitu. Vždyť celá skupina Bucherer je stále pod vedením již třetí generace a svou oporu tak má v osobě Jörge G. Bucherera, majitele a předsedy představenstva.

Díky jeho rozhodnutí vznikl druhý pilíř společnosti, kterým se v roce 2001 stala samostatná značka Carl F. Bucherer. Ta od svých začátků stále něčím překvapuje. Její hodinky lze nově obdivovat v rámci největšího tuzemského hodinářství Koscom, jehož portfolio zaujme kompletní průřezem její současné tvorby. 

Vlastní kreace

Pouhých sedm let od svého oficiální založení se začala psát ve světě hodinek nová kapitola. Od roku 2005 totiž značka pracovala, a to spolu s techniky z vývojového střediska Techniques Horlogeres Appliquees, k jehož akvizici došlo v roce 2007, na něčem do té doby nevídaném. Kromě nesčetného množství konceptů a nezrealizovaných snů se zde podařilo vyvinout kalibr CFB A1000, což je vůbec první strojek na světě, který využíval periferní rotor.

Co to znamená? V podstatě se jedná o klasický mechanický strojek s automatickým nátahem, jehož rotor zajišťující nátah necloní při pohledu na architekturu kalibru. Na místo tradičního srpkovitého disku je totiž využito půlkruhové vahadlo, které obíhá kolem strojku v obou směrech. To lze ocenit hned v několika aspektech. V první řadě je základní strojek daleko nižší, a tak jej mohou v pouzdru hodinek pohodlně dotvářet moduly s přidanými komplikacemi. V řadě druhé je to estetika.

Je totiž možné vnímat strojek v celé jeho kráse, a to včetně dekorací; jako u strojků s nátahem manuálním. Není divu, že v roce 2008 sklidil na basilejském veletrhu ohromný ohlas, který vedl k tomu, že některé manufaktury chtěly patent odkoupit, jiné pro změnu začaly s vlastním vývojem rodícího se trendu. Od té doby je schopna firma výroby svých vlastních strojků jako manufaktura. S tímto obecným povědomým získal, Carl F. Bucherer jméno renomovaného výrobce hodinářských komplikací v oblasti Jura a celého západního Švýcarska. 

Tourbillon – král hodinářských komplikací

Po čtyřech letech vývoje odhalila manufaktura technického nástupce kalibru A2000, jenž navázal na již zmíněný A1000, za jehož kreací stál se svým starým týmem hodinář Philippe Roehrich. Ten však odešel do zaslouženého důchodu a jeho místo převzal Samir Merdanovic známý ze svého působení u značky strojků Eterna. K dokonalosti dotažený nový kalibr T3000 zaujme dalším patentem rozšiřující ten přihlášený na periferní rotor, a to na způsob uložení tourbillonu. Ten je uchycený taktéž periferně, a to ve trojici keramických kuličkových ložiscích, které nejenom, že v průzoru číselníku nejsou vidět a dávají tak pocit, že platforma levituje, ale zajišťují možnost snadného zastavení při nastavování přesného času – tak zvaný hacking. Přesnost pak stvrzuje COSC certifikace přesnosti. 

Unikátní kooperace

 Carl Friedrich Bucherer byl výjimečný muž, který měl odvahu odklonit se od mnohokrát prošlapané cestičky. S jeho tvořivostí, touhou po nezávislosti a naprostým nadšením, vytvořil impozantní obchod s unikátními hodinkami, kde obratně zkombinoval tradiční hodnoty s inovativními myšlenkami. Značka Carl F. Bucherer oživila tyto hodnoty a umístila je do srdce filozofie své značky. Nicméně, více jak sto let rodinné tradice a kontinuity, není samo sebou. Pro Carl F. Bucherer jsou to dlouholeté zkušenosti s jeho tradičními schopnostmi, které tvoří základ pro inteligentní použití nejnovějších technologických vývojů.

Ty mimo jiné oceňují také partneři, kteří se ve svých segmentech od jakékoli další konkurence odlišují. Za všechny hovoří dlouhotrvající náklonnost k automobilce Rinspeed, která nejenom, že přišla s projektem auta schopného jezdit pod vodou, ale na loňské ženevské Motor Show odhalila koncept XchangE. Jedná se, jak jinak, o absolutní unikát elektrického vozu, který nepotřebuje řidiče. Samozřejmě, auto lze normálně řídit, přičemž volant rozpoznává otisky prstů, ale zvládne to i samo, čímž dává možnost odpočinku, disponuje totiž vlastním zabudovaným kinem a kávovarem, s tím, že sedačky se snadno promění ve skutečnou pohovku. 

Reprezentující tváře

Kromě vizionáře Franka M. Rinderknechta, který stojí za projektem Rinspeed, pracuje velmi úzce Carl F. Bucherer na vztazích se sochaři, fotografy, architekty, ale i kaskadéry. Stejně jako jejich hodinky s nezávisle stvořeným designem, důrazem na sebemenší detail a nekompromisní kvalitou požadují od svých partnerů ohromné odhodlání pro svou profesi a s ní spojenou vášeň a prožitky svých výsledků. Díky partnerství se Švýcarkou fotbalovou asociací se do hledáčku vyvolených dostala i jména, jako je brankář Diego Benaglio, Pirmin Schwegler nebo dokonce trenér Murat Yakin, čímž se značka snaží apelovat na svůj vztah ke švýcarským profesionálním sportovcům.

Z lásky k vlasti vychází také spojení, které nikdo nečekal, totiž s nejlepším producentem ručně vyráběných lyží ZAI. A zatímco o komerční věhlas se stará partnerství se Švýcarským národním fotbalovým týmem, o hřejivý pocit u srdce pak to s neziskovou organizací Manta Trust, jež bojuje za záchranu obřích rejnoků manta po celém světě. 

Určeno i ženám

Doménou značky však není pouze výroba vysoce kvalitních mechanických hodinek s komplikacemi, které jsou určeny mužům, ale specializuje se také na jejich křehčejší polovičky. Dámám jsou v mnoha případech určeny šperkové hodinky, které oplývají uhrančivými diamanty, rubíny či safíry. Reprezentují je linie Alacria, Adamavi a Pathos, které se svými jedinečně tvarovanými pouzdry utváří základ pro tvorbu speciálních limitovaných edic ztělesňujících vysoký standard prozrazující, že jsou navrženy pro ženy, kteří mají plnou kontrolu nad svým vlastním životem, žijí svým vlastním tempem a vychutnávají si každý jeho okamžik. Hodinky tak odrážejí trvalé hodnoty, jako je skutečnost, že realita je důležitější než představy.