Polská policie - ilustrační snímek

Polská policie - ilustrační snímek Zdroj: Policja Lubuska

Poláci zatkli teroristu z Čečenska, byl napojený na Islámský stát. Islamistů v Polsku může být víc

Ve stínu tragického případu vražedného útoku islamistického atentátníka na vánočních trzích v Štrasburku ve Francii zůstává zásah polské kontrarozvědky a policie, jejichž agenti koncem listopadu zatkli čečenského muslima obviněného z účasti v síti teroristické organizace Islámský stát.

O zatčení informovaly polské úřady teprve v těchto dnech. Zatčeným je jistý Alvi A., občan Ruské federace, který se pohyboval v islámských extremistických skupinách na území Sýrie a Turecka a během svého pobytu v Polsku údajně udržoval kontakty s polskými islámskými extremisty. Podle tvrzení polských operativců zatčený muslim bojoval i v řadách Islámského státu.

Podle polské kontrarozvědky ABW (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) je podezření, že se na území Polska může nacházet více muslimů spojených s aktivitami islámských teroristických organizací.

Islámští extremisté v Polsku

Obviněný Alvi A. se prý také podílel na organizování nelegální migrace do Evropy, informuje ve svém komuniké Stanisław Żaryn, mluvčí ministra koordinátora zvláštních služeb Polské republiky.

Jak dále oznámily polské úřady, byl Alvi A. členem větší skupiny muslimů, která se podílela na podpoře terorismu, a mnozí z členů této skupiny byli již zatčeni a vyhoštěni do zemí svého původu.

Není to první případ v souvislosti s Polskem a islámským terorismem. Před několika měsíci proběhl v Polsku soud s islámským extremistou Maročanem Mouradem T. vydávajícím se za uprchlíka, který byl napojen na struktury islámských teroristů (cestoval také přes Českou republiku). A například v roce 2017 se v Sýrii při sebevražedném atentátu v oblasti Aleppa odpálil polský muslim zvaný Abu Chattab Al-Bolandi (vlastním jménem Jakub Jakus).