Průzkum: Britové věří premiérce Mayové. Lepší dohodu o Brexitu nikdo nevyjedná, myslí si většina

I když britská premiérka Theresa Mayová čelí vzpouře ve své Konzervativní straně, tak podle posledního průzkumu agentury YouGov si většina jejích krajanů myslí, že by měla dál zůstat v čele vlády. Navíc naprostá většina občanů, a to napříč politickým spektrem, věkovými skupinami i různými regiony ostrovů, se domnívá, že kdyby Mayová padla, tak žádný jiný politik pro jejich zemi už lepší smlouvu o Brexitu nevyjedná.

Boj o podobu smluv o odchodu Velké Británie z Evropské unie je dramatický zejména na ostrovech, kde se zhruba třetina poslanců vládnoucí Konzervativní strany postavila proti vlastní premiérce Therese Mayové. To by znamenalo, že hlasování o smlouvě, které Mayová po tlaku v Dolní sněmovně odložila na 21. ledna příštího roku, by zkrachovalo. Proti vyjednané smlouvě jsou totiž kromě části konzervativců také opoziční labouristé. Jenže voliči na rozdíl od rozvášněných politiků pořád stojí na straně předsedkyně vlády.

Podle reprezentativního průzkumu agentury YouGov, který se uskutečnil 12. prosince a zúčastnilo se ho 3093 dospělých Britů, by měla Theresa Mayová zůstat nadále premiérkou. Pro pokračování jejího mandátu se vyslovilo celkem 40 procent dotázaných, proti bylo 34 procent a 26 odpovědělo, že neví. Přestože si její odchod kvůli vyjednaným podmínkám Brexitu přeje i mnoho poslanců Konzervativní strany, tak voliči této středopravé formace mají jiný názor. Konkrétně 58 procent voličů strany pořád podporuje Mayovou, její odchod by uvítalo pouze 28 procent konzervativců. Podle odborníků tak strana hodně riskuje, kdyby se musely v důsledku nastalé situace uskutečnit nové volby.

Navíc naprostá většina dotázaných si myslí, že žádný jiný politik, pokud by byla Mayová nahrazena, lepší dohodu s EU nevyjedná.

Až 57 procent Britů se podle průzkumu domnívá, že by nástupce či nástupkyně Mayové nedokázal vyjednat lepší smlouvu. Pouze 18 procent podporuje opačný názor. V tomto případě panuje shoda jak mezi jednotlivými věkovými skupinami, tak mezi muži a ženami a současně i v jednotlivých regionech Velké Británie, od Londýna až po Skotsko.

Zda ale Theresa Mayová přežije příští turbulentní týdny a měsíce, je otázkou. Protože když bude dohoda s EU odmítnuta v Dolní sněmovně, bude premiérka značně oslabena.

Na posledním summitu EU odmítli tento týden lídři ostatních zemí dál jednat s Mayovou o změnách dohody. Hlavním kamenem úrazu zůstává pobrexitový režim na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem. Řešením je prodloužit do roku 2021 přechodné období, po které by Velká Británie nadále zůstávala součástí celní unie a jednotného trhu. S dalšími možnými změnami v dohodě sice Mayová v EU tvrdě narazila, na takzvané irské pojistce, že mezi oběma zeměmi nevznikne pevná hranice, se ale nakonec shodli všichni.

Jak se napjatá situace kolem Brexitu vyvine, uvidíme v lednu. Odchod Velké Británie z Evropské unie bez dohody, tedy takzvaný „tvrdý Brexit“, by totiž podle všeho poškodil ekonomicky obě strany.