Video placeholde

Jste mlhavá, řekl prý Juncker britské premiérce Mayové. Ta věří, že od EU získá další záruky k brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová je přesvědčena, že je i nadále možné získat od Evropské unie další dodatečné záruky, které umožní ratifikaci smlouvy o brexitu v britské Dolní sněmovně. Mayová to řekla novinářům v Bruselu poté, co prezidenti a premiéři ostatních 27 zemí unie v noci na dnešek ve společném prohlášení vysvětlili svůj pohled na pro mnoho britských poslanců sporné záložní řešení režimu na irské hranici.

Podle Mayové má v noci zveřejněný dokument jako formální závěr summitu unie právní status. Britská premiérka chápe, že EU nehodlá měnit text samotné dohody o britském odchodu, ale její dnešní rozhovory s kolegy z unijních zemí prý ukázaly, že další vyjasnění a diskuse je možná. "Práce ještě zbývá a v příštích dnech budeme jednat o tom, jak získat další záruky, které potřebuje britský parlament," uvedla.

Britská média a sociální sítě dnes snad více než výsledek čtvrtečního jednání Theresy Mayové s přestaviteli unijní sedmadvacítky v Bruselu zaujalo krátké video z dnešního rána zachycující vzrušenou debatu premiérky s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Tisk jej popisuje jako všeříkající nebo mrazivou výměnu názorů.

Řekl jste mi mlhavá

Televizní stanice Channel 5 dokonce najala dva odezírače ze rtů, kteří tvrdí, že Mayová šéfa komise během vypjaté diskuse obvinila, že ji nazval "mlhavou". Juncker to zdá se popřel, přičemž Mayová trvala na svém.

Jeden pisatel na twitteru žertem poznamenal, že kdyby byl Juncker pohotovější, oponoval by Mayové, že ji nenazval "mlhavou" (nebulous), ale úžasnou (fabulous).

Juncker ve čtvrtek během summitu EU řekl, že Británie musí v brexitových jednáních říct, co sama chce, a neptat se, co si přeje Evropská unie. "Rádi bychom, aby nás naši britští přátelé v nadcházejících týdnech seznámili se svými očekáváními, protože debata je někdy mlhavá a nepřesná a já bych ocenil vyjasnění," řekl Juncker.