Video placeholde

Babiš uchvátil stát, na klimatické katastrofě může neuvěřitelně vydělat, hrozí nám vymření, varuje aktivistka

Hrozí klimatická katastrofa a už to nemůžeme dál ignorovat. Aktivistka a sociální geografka Michaela Pixová tvrdí, že lidé by měli zásadně změnit svoje chování. Třeba přechod na obnovitelné zdroje energie je podle ní naprosto reálný. Sluneční energie by k nám mohla téct ze Sahary. Problém je taky v neudržitelném konzumním způsobu života. Každý by prý chtěl žít jako král, ale planetu máme jen jednu a hrozí, že naše děti na ní nebudou moct žít. 

Podle Pixové se mění vzdušné proudění, zvyšuje se frekvence teplotních změn a extrémy se prohlubují. Příroda na změny už nebude schopná reagovat. Nebude úroda a už teď vidíme, že odumírají lesy. Bez nich budou další negativní jevy ještě zesilovat. Pixová zdůrazňuje, že lidé jsou s přírodou propojení víc, než si připouští. Až nebudou potraviny, což reálně hrozí, tak už bude pozdě. Už teď máme údajně zásadní problémy s potravinovou bezpečností.

Pixová míní, že je problém, že nemáme globální vládu. Národní vlády by se proto měli řídit poznatky vědců, což se neděje, protože jsou propojené s fosilním průmyslem. Těm vyhovuje, že se nic nemění. Jde o uchvácený stát a Andrej Babiš je toho typickým představitelem. V Česku byl uchvácený stát už údajně od 90. let a Babiš je jen další formou. Jsme prý dokonce jedním z nejhorších případů situace, kdy vládní strana je napojená na byznys, který tak ohýbá legislativu.

Nedošlo tu například k zákazu údajně karcinogenního herbicidu, z čehož může profitovat Agrofert. Firmy pak navíc chtějí kompenzace za sucho, které samy způsobily špatným hospodařením s půdou. Čím víc problémů s klimatickou změnou bude, tím víc bude podle Pixové Agrofert inkasovat od státu. Z kolapsu systému tak může podle ní Babiš neuvěřitelně vydělávat. 

Média podle Pixové o klimatické změně nemluví. Možná prý kvůli propojení se stávajícími strukturami, které nechtějí, aby se děly změny. Lidé navíc mají tendenci ekologii vnímat jako něco, co se jich netýká. A v Česku má aktivismus velmi špatnou pověst. Pixová tvrdí, že za 10 let už ale bude situace tak špatná, že se jejich přístup změní. 

Skutečně teď hrajeme o přežití lidstva? Jak bude vypadat Česko a co budeme mít v ledničkách? Jak přesně funguje v Česku uchvácený stát? A kdo nechce mluvit o klimatické změně?