Video placeholde

Na amerických školách bylo letos nejvíce útoků střelnými zbraněmi za 50 let

Americké školy letos trpěly pod útoky s použitím střelných zbraní daleko více než v minulosti. Podle advokační skupiny Sandy Hook Promise, která tyto útoky sleduje, bylo zatím letos zaznamenáno 94 takových incidentů. Podrobná statistika se vede od roku 1970 a nejvíce útoků se střelnou zbraní bylo předtím zaznamenáno v roce 2006, tehdy jich bylo celkem 59.

Nejhorším útokem byl letos masakr na Marjory Stoneman Douglas High School v Parklandu na Floridě, kde 15. února zabil střelec 17 studentů a zaměstnanců školy. Deset studentů a učitelů letos zemřelo i v Santa Fe ve státě Nové Mexiko.

Čísla o těchto útocích má k dispozici výzkumné středisko na Naval Postgraduate School v Monterey v Kalifornii. Incidenty jsou zaznamenávány bez ohledu na počet obětí či zraněných, jde o každé použití střelné zbraně.

Po každém podobném útoku se rozběhne v Americe vášnivá diskuse o nutnosti omezit držení střelných zbraní. Nejrůznější omezení jednotlivé americké státy sice zavádějí již mnoho let, ale mezi Američany jsou pořád v držení stovky milionů střelných zbraní.

Zbraně a pomatení střelci

Mnoho škol mezitím zavedlo přísná bezpečnostní opatření, včetně nasazení ochranky a bezpečnostních rámů, kterými se musí procházet při vstupu do škol. Ovšem odborník na bezpečnost ve školách Dewey Cornell uvádí, že „u mladistvých je daleko pravděpodobnější, že je zastřelí v jejich čtvrtích než ve škole“. To zejména na místech, kde řádí zločinecké gangy a překupníci drog. Členy gangů jsou totiž právě často i velmi mladí lidé.

„Něco podobného je naprosto nepřijatelné a neomluvitelné, musíme to zastavit,“ oponuje ale Nicole Hockleyová, spoluzakladatelka a generální ředitelka sdružení Sandy Hook Promise. Její organizace nese jméno podle masakru na Sandy Hook Elementary School, který se odehrál 14. prosince 2012. Dvacetiletý Adam Lanza nejprve doma zastřelil svou matku a následně odjel do osm kilometrů vzdálené základní školy, kde zastřelil 26 lidí, z toho 20 dětí ve věku pouhých 6 až 7 let. U střelce, který následně spáchal sebevraždu, byly nalezeny tři zbraně.