O slevách v obchodech se z letáků možná již nedozvíte...

O slevách v obchodech se z letáků možná již nedozvíte... Zdroj: Profimedia.cz

Zákaz slevových letáků – další bláznivý nápad našich ministerských úředníků. A co právo na informace?

Tak se stalo, že i mne, pranepatrného komentátora přepadla zákeřná smrtelná mužská nemoc, tedy tzv. rýmička. Nicméně i přes tento krajně, kriticky život ohrožující stav jsem si včera (5. 12. 2018) pustil ČT 24, kde v Událostech a komentářích hovořil sociálnědemokratický nestraník Miroslav Toman. Ano, hovořím o dnešním ministru zemědělství, který nyní prý přemýšlí o zákazu papírových akčních letáků. Tedy že mu ho doporučila jakási expertní ministerská poradní skupina.

Prý by českému spotřebiteli a životnímu prostředí výrazně prospěl zákaz roznosu letáků se slevovou nabídkou obchodních řetězců.

Zakaž, co můžeš

Ergo kladívko, citovaný levicový nestraník-ministr se již dříve nechal slyšet, že by chtěl kodifikovat, aby se potraviny v Česku nesměly prodávat za tzv. podnákladové ceny. Patrně by alespoň dle tabulek ministerských úředníků pro obchodníky bylo výhodnější je rovnou vyhodit, než je prodávat ve slevě.

Nepochybně se nabízí otázka, proč tato „moudrá regulace“ se má týkat jen potravin, proč ne také třeba automobilů, nábytku, oblečení, knih nebo parfémů?

In medias res – zákaz slevových letáků pokládám za zbytečný a v zásadě špatný. Je to jasný útok na svobodu informací. Proč zejména starší občané mají být odříznuti od informací, kde je co levnější?

Senioři nejsou hloupí

Rozhodně bych se starším občanům neposmíval, že s oblibou nakupují (nejen jídlo) v akcích. Senioři, seniorky a zdaleka nejen oni se chovají ekonomicky a rozumně. Jen blázen si koupí stejnou věc za více peněz.

Pravda, existuje zde výjimka, tou je český stát, ten rád leckdy nakupuje nevýhodně. Popisovat stovky případů, které se tu od roku 1990 udály, by bylo jen pověstným nošením nočních ptáků do Athén.

Nadto, jak prokázal nejeden spotřebitelský test, to, že je nějaký výrobek dražší, často neznamená, že je kvalitnější než ten levnější ze stejného sortimentu. To je fakt, byť ho někteří snobové neradi slyší.

Právo na informace – ústavní právo

Dle současné právní úpravy i četné soudní judikatury má občan mj. nezadatelné právo vědět, kolik bere kupříkladu starosta, soudce či úředník krajského úřadu, avšak nebude smět vědět, kde mají levnější polotučné mléko, máslo či borůvkový jogurt? Přijde vám to logické, páni politici?

Doufám, že se snad proberou aspoň Piráti a proti zamýšlenému útoku na svobodu ekonomických informací zakročí.

Letáky politických stran

Dobrý pane ministře, tak mne napadá, co kdyby někdo přišel s nápadem zakázat předvolební letáky politických stran a hnutí. To by bylo nadělení, pane Jonáš! Navíc by toho ministra měli v Lidovém domě vytahat za ucho, jelikož sociálnědemokratičtí voliči, tedy oba dva poslední, mají slevové letáky v oblibě. A ty by jim jejich zástupci chtěli vzít? Zvolala by asi na závěr šibalsky slečna Žofie Melicharová.

Autor je právník a VŠ pedagog