Kontroverzní komiks Ms. Marvel - (Ne)normální

Kontroverzní komiks Ms. Marvel - (Ne)normální Zdroj: Archív nakladatelství Pasek

Spolužačka, ségra, superhrdinka. Ms. Marvel je příběhem teenagerky, která si hledá svou cestu.
Ms. Marvel se právem stala celosvětovým fenoménem a právoplatnou součástí vesmíru Marvel - a vzorem náctiletých po celém světě.
Ms. Marvel jen tak mimochodem získá nadlidské schopnosti, které změní celý její život.
Šestnáctileté Kamale Khanové nezmizí starosti, jaké řeší každý puberťák. Musí zvládat školní povinnosti i zamotané vztahy a chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče.
Představte si, že se ze dne na den octnete ve světě Marvelu po boku Spider-Mana, Iron Mana a dalších oblíbených hrdinů.
6
Fotogalerie

A je to tady. První muslimská superhrdinka dorazila do Česka!

Je tomu už pár let, co i mocnému Marvelu došlo, že má málo hrdinů z etnických menšin a že jsou to rezervy, které mohou pomoci zvednout prodeje. Zároveň šéfové komiksového molochu s překvapením zjišťovali, že narůstá i dívčí a ženská základna čtenářek superhrdinských komiksů. Ale ani tady nebyla nabídka nijak úžasná. I proto se svět Marvelu dočkal Kamaly Khanové, první muslimky se superschopnostmi v hlavní roli. Ms. Marvel teď vychází česky.

Pochopitelně trochu přeháníme. Marvel má třeba Wakandu. Neexistující supercivilizaci v srdci Afriky, ze které pochází Black Panther. Z Harlemu zase vzešel afroamerický hrdina k pronajmutí Luke Cage. Sam Wilson alias Falcon má také černou pleť. Ale jinak je to docela bída. S ženskými hrdinkami je to lepší, ale povětšinou jde o jedno klišé za druhým. Výjimku tvoří snad jen Jessica Jonesová scenáristy Briana M. Bendise (znáte z Netflixu), který má shodou okolností na svědomí i novou, hispánskou verzi Spider-Mana jménem Miles Morales.

Dcera pákistánského emigranta

Ostatně Miles má ke Kamale nejblíže časově, i když je o dva roky starší než ona. Kamala se objevila v srpnu roku 2013 a už další rok dostala vlastní řadu psanou G. Willow Wilsonovou. Grafickou podobu obstaral Adrian Alphona, jehož kresba na první pohled rozhodně nevypadá moc superhdinsky, což je v tomto případě plusem.

Pokud vás zajímají reakce amerických médií – byly pochopitelně nadšené. Kamala je dcerou pákistánského emigranta a její portrét tak prý podává jiné svědectví o muslimech narozených v USA. A bude bourat stereotypy. „Klasickým“ muslimem, který nepracuje, protože se musí modlit a Amerika mu nevoní, je ovšem hned Kamalin bratr, na němž si autorka smlsla a dala mu do vínku stereotypů celý kýbl.

Nezřízeně xenofobní diskuse v ČR

A pak jsou tu reakce české. Na komiksové databázi Comicsdb.cz se okamžitě po uvedení strhla bouřlivá a nezřízeně xenofobní diskuse. Vzhledem k tomu, že sami komiksoví fanoušci jsou u nás stále ještě menšinovou sociální skupinou, byla podobná reakce překvapivá. A ukázala dosavadní limity střední Evropy, kde se neinformovanost snoubí s netolerancí. Nakladatelství Paseka a Crew se tak dočkala za svůj počin reakcí, s nimiž nepočítala.

A o čem je samotný komiks? Samozřejmě že o holce, která bojuje s tradicionalistickou rodinou a uhry. A která v jednom okamžiku získá superschopnosti. Může se zmenšovat, natahovat a podle všeho má supersílu. Kde je vzala? Po prvním dílu netušíme, ale víme, že nad městem ležela divná mlha…

Kritika islámu a velké emoce

První díl je klasický představovací rozjezd, ve kterém dojde k expozici postav. Než se pročteme do konce, zjistíme, že někde se skrývá superpadouch, kterého bude muset naše hrdinka zneškodnit. Celé je to spíš pro holky než pro národnostní menšiny, vůči islámu a jeho současné podobě a postavení žen v něm je totiž Kamala v komiksu otevřeně kritická.

Když poznamenáme, že komiks získal cenu Hugo pro nejlepší komiks a pět nominací na Eisnera (komiksového Oscara ale nakonec nedostal) a k tomu jej jako nejlepší komiksovou řadu ocenili i na největším evropském komiksovém festivalu v Angoulême, je jasné, že za přečtení stojí. Ve skutečnosti je to ale jen docela příjemný komiks, který díky původu hlavní hrdinky budí velké emoce. A o ty jde v komiksu stejně jako v každé jiné formě umění.