George Bush senior, 1976

George Bush senior, 1976 Zdroj: Vintag

George H. W. Bush v roce a půl
Pětiletý Bush a jeho sestra Mercy, 1929
George Bush ve třinácti letech, 1937
Na letním táboře, 1939
George Bush pózuje v baseballovém dresu Phillips Academy, 1941
27
Fotogalerie

Od plenek až po prezidentský post. Životní cesta zesnulého George Bushe ve 28 snímcích. Podívejte se

Nedávno zesnulý George H. W. Bush sloužil své vlasti od velmi mladého věku. Od roku 1942, když mu bylo 22 let, sloužil ve válečném námořnictvu, zapsal se tedy i jako hrdina druhé světové války. Býval ale také malým chlapcem, školákem a teenagerem, který vášnivě hrál baseball. Pojďte se prostřednictvím fotografií ohlédnout za jeho životem.

Od svého vstupu do politiky zastal řadu vysokých funkcí: byl kongresmanem, ředitelem CIA nebo viceprezidentem za Ronalda Reagana. Je považován za muže, který přispěl k hladkému ukončení studené války, byl oceňován za to, že nepřistoupil na některé Gorbačovovy požadavky.

Podle bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondry měla Česká republika štěstí, že při „bourání“ železné opony byl hlavou Spojených států zrovna Bush senior. Ten podle něj České republice výrazně pomohl v cestě na Západ, k demokratizaci a samostatnosti.

Bush získal oblibu díky svému úspěchu v Perském zálivu v roce 1991. Následovala ale recese a jeho popularita klesala. V úřadu proto zůstal na rozdíl od svého syna pouze jedno volební období. Vystřídal ho Bill Clinton.

Čtyřiadevadesátiletého muže trápily dlouhodobě zdravotní potíže. Onemocněl Parkinsonovou chorobou a v posledních letech se pohyboval na kolečkovém křesle. Proslul však tím, že ještě v pětaosmdesáti letech seskočil padákem a ve vozíku se projížděl v pestrobarevných ponožkách.