Dcera šejka Rašida Al Maktúma Latifa je od jara nezvěstná.

Dcera šejka Rašida Al Maktúma Latifa je od jara nezvěstná. Zdroj: Youtube

Dcera dubajského šejka plánovala útěk 7 let. Nikdo jí nepomohl a teď je nezvěstná

Britská BBC zveřejnila dokument o nepodařeném útěku dcery premiéra Spojených arabských emirátů, šejka Mohammada bin Rašid Al Maktúma. Dvaatřicetiletá žena se o něj s pomocí bývalého agenta francouzských tajných služeb a finské kamarádky pokusila letos v březnu. Krátce před přistáním v indické provincii Goa byla na lodi přepadena. Nikdo ji od té doby neviděl na veřejnosti. Ve videu, které před zajetím natočila, říká, že se bojí o svůj život.

Příběh zní jako scénář filmu s Jamesem Bondem, k fikci má však bohužel daleko. Z výpovědí Hervé Juberta a Tiiny Jauhiainenové vyplývá, že Latifa plánovala útěk dlouhých sedm let. Jednalo se o její druhý pokus. První skončil neúspěchem a tříletým vězením, během kterého měla být podrobena mučení a týrání, když jí bylo šestnáct.

V e-mailech, které si s Jaubertem vyměňovala od roku 2011, popisovala svůj život v luxusu jako nedobrovolné vězení. Podle svých slov byla spolu s dalšími členkami rodiny týraná a utlačovaná celý život. K ženám se podle ní v zemi všichni chovají jako k podlidem.

Na útěk měla Latifa našetřit 400 000 dolarů. V den D se letos v březnu jako mnohokrát předtím vydala na brzkou snídani se svou kamarádkou, finskou učitelkou Capoeiry Tiinou Jauhiainenovou. Během setkání se nepozorovaně převlékla a ženy tak úspěšně setřásly bodyguardy.

Následně přejely hranice do sousedního Ománu k moři a poté několik hodin bojovaly se silným větrem, který je zpomaloval na cestě k jachtě, kde na ně už v mezinárodních vodách čekal Hervé Jaubert.

Z lodi plující pod americkou vlajkou se Latifa marně pokoušela spojit s novináři po celém světě. Nikdo jí však neodpověděl. Příběh byl pro redakce příliš neuvěřitelný, než aby mu věnovaly pozornost. Třicet mil od indického pobřeží na palubu lodi vnikly ozbrojené složky Spojených arabských emirátů a odvlekly Latifu zpět.

Od března o dceře šejka Rašida Al Maktúma nikdo z jejích přátel neslyšel. Její instagramový účet byl smazán. Na dotazy britského Guardianu ohledně Latify šejk ani dubajská vláda neodpověděli. Zdroj blízký vládě se nechal slyšet, že je žena se svou rodinou a daří se jí skvěle. Co to znamená, je nejisté.

Ve videu, jež nyní zveřejnila BBC, se Latifa obává o svůj život. O útěk se v roce 2000 pokusila také její sestra Shamsa. Na svobodě se více než měsíc pohybovala po Velké Británii. Zpátky na Blízký východ ji nechal taktéž unést její otec. Dnes žije podle Latify pod neustálým dohledem. S největší pravděpodobností je udržována pod vlivem silných sedativ.