Nalézt pravdivou informaci, že o nich vůbec nic nevíme, není snadné...

Nalézt pravdivou informaci, že o nich vůbec nic nevíme, není snadné... Zdroj: Wikimedia

Pravda o mimozemšťanech aneb Jak se orientovat ve světě, kterému nerozumíme

Shannonova teorie informace říká, že nejvyšší informační entropie – chaos, neurčitost – nastává při rovnoměrném rozložení pravděpodobnosti všech možných jevů. A v takovém infochaosu jsou lidé plně dezorientováni. Dnešní svět je přesně takový.

Pojďme se podívat na příklad, který všichni známe a můžeme ověřit – na mimozemšťany na Zemi přes Google. Google jsme viděli všichni, ufona nikdo. O mimozemšťanech víme dvě věci: Je nesmírně nepravděpodobné, že neexistují či neexistovali (případně nebudou existovat).

Ve vesmíru se dle vědců nachází deset na dvanáctou až dva krát deset na dvanáctou galaxií. A v každé je fakt hodně a hodně hvězd a u řady z těch hvězd planety a na všech může být život a my o něm díky vzdálenosti nemůžeme vědět vůbec nic. Takže pravděpodobnost, že bychom byli jediní, je velmi malá. Ale je naprosto jisté, že nemáme ani jediný důkaz jejich přítomnosti na Zemi, ani důkazy jejich přítomnosti kdekoliv jinde.

E. T. mezi námi

Sedl jsem k počítači a zadal do Googlu řetězec „mimozemšťané na zemi“, výsledky hledání byly následující:

1. Robert Bigelow tvrdí, že mimozemšťané žijí na Zemi právě teď. (Tvrdí to, ale je to blbost a článek jeho tvrzení neoponuje.)

2. Rozcestník časopisu na heslo „mimozemšťané“ – nenese informaci sám o sobě, jde de facto o vyhledávač.

3. Mimozemšťané na Zemi? To není sci-fi, ale téma vědecké konference. (Pravda o konferenci, nic o mimozemšťanech, ale titulek ukazující, že na těch mimozemšťanech na Zemi něco bude).

4. Mimozemšťané mezi námi? Na Zemi žije jedno zvíře, které pochází z vesmíru, tvrdí vědci. (Chobotnice pochází z amonita, nikoliv z vesmíru, teorie o „panspermii“ a mimozemském původu hlavonožců či vyvolání takzvané kambrické revoluce, rozvoje složitějších forem života začátkem prvohor následkem dopadu genetického materiálu z vesmíru jsou zcela okrajové.)

5. Mimozemšťané nám mohou být podobní více, než si myslíme. (Jde o článek o okrajové a čistě spekulativní hypotéze, že kdyby mimozemský život fungoval na stejných principech jako pozemský, o čemž ovšem nemáme ani páru, tak by na něj evoluce působila jako na nás a není tam ani slovo o tom, že by mimozemšťané byli na zemi).

6. Nová teorie vzniku života na Zemi. Fyzik pracuje s předpokladem, že jsme mimozemšťané. (Ve skutečnosti článek pojednává o tom, že se mohou primitivní formy života pozemského typu jako bakterie šířit i mezihvězdným prostorem prachem).

7. Zde si konečně z věci alespoň dělají srandu: „Počet mimozemských národů není dosud sjednocený. Počet se pohybuje od nuly po nekonečno, alespoň není možný záporný. Většina mimovědců soudí, že jde o celé číslo, možná i o prvočíslo nebo druhočíslo.“

8. KONEČNĚ! „Teoreticky sice nelze přítomnost mimozemšťanů v blízkosti Země nebo na Zemi vyloučit, ale z mnoha důvodů se pravděpodobnost jejich výskytu blíží nule, nehledě k tomu, že se zatím přes veškeré úsilí (program SETI) nepodařilo prokázat známky života mimo Zemi. Vzdálenosti mezi vesmírnými objekty jsou tak obrovské, že možnost přežití při cestě k Zemi je téměř vyloučena.“ Ale aby bylo jasno: Ten osmý odkaz, kde je konečně pravda, je odkaz spolku Sisyfos, což jsou vědci, kteří se dali dohromady, aby vyvraceli nesmysly. Takže tahle první pravda o mimozemšťanech je de facto reakcí na řeku nesmyslů o mimozemšťanech, není to spontánně vzniklá informace. Ale pak už se vše vrací k normálu.

9. ZLOMOVÝ OBJEV: Pentagon konečně řekl, jak to je... Mimozemšťané jsou na Zemi přímo mezi námi! (Úplná blbost.)

10. Mimozemšťanů je 80 druhů, 4 z nich byly na Zemi, šokoval politik. (Jeden pomatený kanadský politik to skutečně říkal, ale v článku jsou jen ty nesmysly, co říkal, nikdo je neuvede na pravou míru.)

Dnešní informační realita

Suma sumárum je mezi prvními deseti odkazy na dotaz po mimozemšťanech na Zemi jeden jediný, který lze brát vážně. Jedna recese. Jeden úplný nesmysl. Jeden rozcestník – vyhledávač. A šest článků o něčem trochu jiném se zcela zavádějícím titulkem, který naznačuje až vykřikuje, že mimozemšťané na Zemi jsou či byli, aniž by se to ovšem v článku čtenář dočetl. Tam se dočte o nějaké spekulativní hypotéze o panspermii, výkladech senilního politika nebo o něčem podobném.

Ale většina čtenářů na netu čte jen titulky. Takže z deseti odkazů na skromný dotaz o ufonautech na naší planetě naleznete pravdivou odpověď na jednom jediném – to jest deset procent. Zbytek jsou technikálie, zavádějící informace o něčem jiném nebo nesmysly.

V takové informační entropii (či moři nesmyslů, nebo řece lží, jak kdo chce) zdrcující většina populace, velmi hrubým odhadem lidé do „klasického“ IQ 110, se nemá vůbec šanci zorientovat. A použitím Googlu najednou zcela chybně, leč pro ně zcela přesvědčivě „zjistí“, že mimozemšťani jednak jsou, jednak jsou už i zde u nás... No a pak se divme vývoji dnešní společnosti! Jak se mají lidé orientovat ve světě, kterému nerozumí?