Třináctiletý chlapec nad hrobem svých rodičů

Třináctiletý chlapec nad hrobem svých rodičů Zdroj: Lu Guang/Demilked

Znečištění životního prostředí je velké Guangovo téma.
Děti nemocné mozkovou obrnou pojídají sušené mléko z matrace
Postižení sirotci, které si adoptovali farmáři
Žena s vážně nemocným vnukem prosí nebesa, aby je ochránila před ďáblem
Dívka si zahřívá zmrzlé ruce. Její otec je nakažený HIV, přesto se stará o 5 dětí a stárnoucí rodiče...
16
Fotogalerie

Zakázaná tvář Číny: Fotografie, jejichž autor byl čínskými úřady „zmizen“

Jakkoliv se Čína snaží tvářit jako země, která patří do moderního světa (se všemi „skvělými“ vymoženostmi, jako jsou geneticky modifikovaná dvojčata), je to totalitní stát. Přestože čínský režim prošel (na rozdíl od KLDR) výraznější reformou, a to hlavně z ekonomických důvodů, kvůli kterým takové režimy padají, „estébácké“ praktiky jsou zde živé. Smutným příkladem je nedávno zmizelý fotograf.

Lu Guang byl komunistické Číně trnem v patě, protože dokumentoval to nepěkné na čínské společnosti. To není v žádném totalitním režimu přípustné, totalitní režim nemá chyby. Lu Guang, vítěz World Press Photo za rok 2004, je fotožurnalista, který se zabýval tématy jako znečištění životního prostředí, HIV, drogové závislosti, chudoba. Jednoho dne se nevrátil domů. Prestižní cenu obdržel za sérii o chudých čínských vesničanech, kteří se nakazili HIV potom, co prodávali vlastní krev, aby si vydělali na živobytí.

Informace o tom, že fotožurnalista zmizel, prosákly na povrch skrze jeho manželku Xu Xiaoli, která o svém ztraceném manželovi napsala na sociální sítě. „Je ztracený více než dvacet dní,“ napsala Xu na svůj Twitter koncem listopadu. „Opakovaně jsem kontaktovala Sin-ťiangskou (čínská provincie) policii, ale bez výsledku. Měli bychom teď společně slavit naše výročí. Nezbývá mi než doufat v jeho návrat.“

Lu Guang vyjel 3. listopadu do provincie Sin-ťiang, kdy s ním jeho žena ztratila kontakt. O dva dny později se měl setkat s přítelem v provincii S’-čchuan, k tomu ale nedošlo. Potom, co fotografova manželka volala manželce muže, který Guanga pozval do Sin-ťiangu, dozvěděla se od ní, že oba muži byli zatčeni a od té doby o nich nemá žádné zprávy. Guang žil střídavě v New Yorku a Pekingu, jeho žena je nyní trvale v New Yorku, kde vychovává jejich dítě a studuje design.

Podle zprávy Comitee to Protect Journalists bylo v loňském roce v Číně zatčeno nejméně 41 novinářů. Více novinářů tento osud potkal už jen v Turecku. CPJ momentálně tlačí na Čínu, aby Guangův případ zveřejnila.