Hans-Georg Maassen: Už jsem zažil hodně manipulací ze strany německých médií a hodně ruských desinformací. Že si ale politici a média vymyslí „štvanice“ nebo že tuto falešnou informaci neprověřenou šíří dál, to pro mě byla nová kvalita nesprávného podávání zpráv v Německu.

Hans-Georg Maassen: Už jsem zažil hodně manipulací ze strany německých médií a hodně ruských desinformací. Že si ale politici a média vymyslí „štvanice“ nebo že tuto falešnou informaci neprověřenou šíří dál, to pro mě byla nová kvalita nesprávného podávání zpráv v Německu. Zdroj: ČTK

Velký protestní pochod v německém Chemnitzu (1. 9. 2018)
Lidé truchlí nad tragickou vraždou Němce v Chemnitzu u českých hranic
Lidé truchlí nad tragickou vraždou Němce v Chemnitzu u českých hranic
Velký protestní pochod v německém Chemnitzu (1. 9. 2018)
Velký protestní pochod v německém Chemnitzu (1. 9. 2018)
7
Fotogalerie

Štvanici na cizince v německém Chemnitzu si vymysleli politici, říká odvolaný šéf kontrarozvědky

Německé bezpečnostní složky jsou otřeseny kauzou Hanse-Georga Maassena, dnes již bývalého šéfa jedné z nejdůležitějších bezpečnostních složek Německa – Bundesamt für Verfassungsschutz (Spolkový úřad pro ochranu ústavy). Uvnitř německých bezpečnostních složek panuje silné napětí. Část bezpečnostních pracovníků totiž stojí za názory Maassena a jeho varováním před infiltrací radikální levice do čelních pozic politické reprezentace a vládních pozic. Naopak část pracovníků bezpečnostních složek s názory Maassena nesouhlasí a jeden takový člověk stojí i za únikem projevu Maassena z varšavského setkání představitelů evropských bezpečnostních složek na veřejnost.

Maassen si na problémy zadělal zpochybněním prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) o „štvanicích/lovech“ na cizince v Saské Kamenici (Chemnitz). Na stranu Maassena se veřejně postavil i bývalý šéf německé rozvědky (Bundesnachrichtendienstmusel – BND) Gerhard Schindler, který byl vyhozen kancléřkou Merkelovou po své kritice její politiky otevření německých hranic vlně ilegálních uprchlíků.  

Schindler v rozhovoru pro deník Bild upozornil, že video s údajným lovem cizinců v Saské Kamenici zveřejnila skupina aktivistů Antify, a může se tak jednat o cílenou manipulaci a desinformaci. Podobný názor, že se žádné štvanice na cizince v Saské Kamenici nestaly, v září řekl i saský premiér Michael Kretschmer. Německé webové noviny Tichys Einblick vydávané novinářem Rolandem Tichym zveřejnily analýzu, jež má dokazovat, že údajné hony na cizince v Saské Kamenici byly desinformace a hoax.

Maassenův projev

Co ovšem řekl Maassen tak závažného, že ho i jeho dosavadní ochránce a ministr vnitra Německa za Křesťansko-sociální unii Bavorska Horst Seehofer opustil? Překlad projevu Hanse-Georga Maassena proneseného na setkání představitelů evropských bezpečnostních organizací 18. října 2018:

Milé kolegyně a kolegové,

Chtěl bych se s vámi rozloučit po šesti letech naší spolupráce. Některé odchody jsou plánované, například když doběhne pracovní smlouva nebo dosáhneme určitého věku, jako tomu bylo u našeho přítele Roba, jiné odchody plánované nejsou, jako tomu je u mě.

Předsedové tří stran, které tvoří spolkovou vládu v Německu, paní Merkelová, CDU, pan Seehofer, CSU, a paní Nahlesová, SPD, 23. září rozhodli, že mám být jako prezident Spolkového úřadu na ochranu ústavy odvolán. Tím byla zakončena vládní krize v Německu. SPD pohrozilo rozbitím koalice, pakliže dále v úřadu setrvám.

Pozadím vládní krize byla skutečnost, že jsem 7. září v největším německém deníku „Bild-Zeitung“ zpochybnil správnost informací šířených médii a politiky o „štvanicích“, popřípadě pogromech ze strany pravicových extremistů v Chemnitzi.

Dne 26. srpna 2018 zabili v Chemnitzu žadatelé o azyl německého občana. Tentýž den se tam konaly demonstrace proti uprchlické politice spolkové vlády, kterých se zúčastnili jak normální občané, tak pravicoví extremisté. Došlo k ojedinělým trestným činům.

Následujícího dne ani během dalších dnů se zájem politiků a médií nesoustředil na vraždu, nýbrž na „štvanice proti cizincům“ ze strany pravicových extremistů. K těmto „štvanicím“ na základě poznatků místní policie, státního zastupitelstva, místního tisku, ministerského předsedy země ani mých spolupracovníků nedošlo. Byly vymyšleny.

Už jsem zažil hodně manipulací ze strany německých médií a hodně ruských desinformací. Že si ale politici a média vymyslí „štvanice“ nebo že tuto falešnou informaci neprověřenou šíří dál, to pro mě byla nová kvalita nesprávného podávání zpráv v Německu.

V následujících dnech jsem se k tomu vyjádřil jen čtyřmi větami v deníku „Bild-Zeitung“, kde jsem objasnil, že podle zjištění všech příslušných bezpečnostních orgánů k žádným takovým „štvanicím“ ze strany pravicových extremistů nedošlo.  

Na příslušných parlamentních výborech jsem následující týden jasně řekl, že boj proti pravicovému extremismu neopravňuje k vymýšlení trestných činů. Média stejně jako zelení a levicoví politici, kteří byli přistiženi při podávání falešných zpráv, vzápětí požadovali moje propuštění. Z mého pohledu to byla pro levicově radikální síly v SPD, které byly od samého začátku proti koalici s CDU/CSU, vítaná příležitost k vyprovokování rozpadu této vládní koalice. Protože jsem v Německu známý jako kritik idealistické, naivní a levicové zahraniční a bezpečností politiky, tak to byla vítaná příležitost i pro mé politické oponenty a některá média, aby mě vytlačili z mé funkce.

Na základě již zmíněného rozhodnutí předsedů tří stran svou kancelář předám, jakmile bude jmenován můj nástupce. K tomu by mělo dojít v průběhu následujících týdnů. Ministr vnitra Seehofer, který mě a moji pozici v této politické rozmíšce velmi podporoval a sám byl za to podroben silné kritice ze strany médií, by si mě chtěl ponechat jako svého poradce. Jestli a za jakých podmínek k tomu dojde, se bude muset podrobně prohovořit v následujících týdnech.

Každopádně si dovedu představit také život mimo státní správu, například v politice nebo podnikání. Nikdy bych si nepomyslel, že strach ze mne a z pravdy způsobí u některých politiků a médií takovou paniku a hysterii, že budou stačit čtyři moje věty, aby vyvolaly v Německu vládní krizi.

Milé kolegyně a kolegové,

je mi zatěžko se s vámi po šesti letech rozloučit. Velmi rád jsem mezi vás patřil a na všech schůzích a při všech diskuzích jsem cítil vysokou úroveň kolegiality a solidarity. Zjistil jsem, že máme stejné cíle, sdílíme stejné hodnoty a bojujeme proti stejným nepřátelům svobody a demokracie. Věřím, že jsme toho v posledních šesti letech dosáhli hodně. Hodně také pro bezpečnost naší země.

Z vaší strany se mi dostalo v posledních letech hodně podpory při řešení problémů naší národní bezpečnosti a já se snažil také podporovat vás ve vaší práci, aby vaše země a Evropa byly bezpečnější. Za to všechno bych vám chtěl poděkovat. Poděkovat bych vám chtěl také za mnoho osobních a přátelských okamžiků, které jsem s vámi mohl prožít. Moc by mě potěšilo, kdyby naše kontakty s mnohými z vás pokračovaly v osobní a soukromé rovině i nadále.

Nakonec bych chtěl vyjádřit prosbu, abyste pokračovali v práci s mým nástupcem se stejnou intenzitou a v duchu partnerství.