EET - ilustrační foto

EET - ilustrační foto Zdroj: v

Na to se už nedá dívat. Nevidomým kvůli EET hrozí ukončení živnosti

Vždycky je lepší být zdravý a bohatý, než chudý a nemocný. Nicméně osud (či snad Bůh) tomu tak někdy chce, že ne všichni jsou zdraví a zámožní. V ČR žije cca šedesát pět tisíc nevidomých a těžce zrakově postižených osob. Mnozí z těchto lidí však nesložili ruce do klína a snaží se získávat prostředky na svůj život prací. Mnozí z nich dokonce samostatně podnikají. Všichni tito aktivní zrakově postižení spoluobčané si zaslouží náš obdiv. Klobouk dolů! A věřte mi, nemyslím to zde jako jalovou frázi.

Je obrovská škoda, že tuto úctu k nevidomým podnikatelům nemá leckdy i český stát.

Od prvního ledna hrozí, že bude muset skončit řada handicapovaných podnikatelů, například nevidomých nebo hluchoslepých, kteří si budou muset pořídit pokladnu pro EET. Tu ovšem kvůli svému handicapu de facto nedokážou obsluhovat.

Proč k tomu dochází?

Naši velevážení poslanci s největší pravděpodobností nestačí schválit legální výjimku, jež by nevidomým živnostníkům umožnila podnikat bez EET.

Aktuálně mají handicapovaní výjimku danou nařízením vlády, že své příjmy přes EET evidovat nemusí. Tato výjimka ovšem kvůli rozhodnutí Ústavního soudu na konci prosince tohoto roku skončí. Dle ÚS ČR je nutné, aby veškeré výjimky včetně této pro nevidomé podnikatele byly součástí zákona, nejen podzákonné vyhlášky.

Aby bylo jasno, rozhodně tady nekritizuji judikát Ústavního soudu, ten byl v principu správný, pozvednuté obočí si zde ovšem zaslouží liknavost naší sněmovny. Ano, té sněmovny, která má energii a čas řešit různé nesmysly a vylomeniny, vyjmenovávat je zde by bylo jen pověstným nošením nočních ptáků do Athén.

Poučení z krizového vývoje

Ergo kladívko, nezbývá než se modlit, aby po Novém roce české a moravské finanční úřady pohlížely na nevidomé podnikatele benevolentně. Chtěl jsem napsat, aby přimhouřily nad nevidomými oči, ale to by zde asi nebylo vhodné přirovnání.

Anebo je tu ještě jedna možnost, pravda s dlouhodobějšími dopady. Prostě příště volit pracovitější poslance, kteří budou skutečně makat, a nejen řečnit. Otevřeme oči?

Autor je právník a VŠ pedagog.