Bývalý prezident George H.W. Bush starší

Bývalý prezident George H.W. Bush starší Zdroj: Reuters

Zemřel americký prezident George Bush starší. Porazil Saddáma Husajna, stál u konce studené války i pádu železné opony

Ve věku nedožitých 94 let včera zemřel bývalý prezident USA George Bush starší. Muž, který v pořadí jako 41. prezident USA stál v čele své země v letech 1989 až 1993, zemřel krátce po 22. hodině místního času. Dovršitel Reaganovy politiky, jeden z vítězů studené války a otec pozdějšího prezidenta George W. Bushe mladšího skonal přibližně osm měsíců po smrti své manželky Barbary.

George Herbert Walker Bush se narodil 12. června 1924 v Miltonu ve státě Massachusetts do rodiny bankéře a pozdějšího senátora Prescotta Sheldona Bushe. Ve svých dvanácti letech začal navštěvovat Philipsovu akademii. Po zatažení USA do druhé světové války proti Japonsku sloužil Bush jako pilot v námořnictvu. Po konci války a ukončení své vojenské služby v roce 1945 započal Bush studovat ekonomii na Yale University. Svá studia ukončil o tři roky později, kdy začal působit v ropném průmyslu a stal se spoluzakladatelem, později ředitelem a prezidentem společnosti Zapata Petroleum Corp.

Senátor, velvyslanec, ředitel CIA a viceprezident

V roce 1964 se George Bush vrhl na politiku. Ve svých prvních volbách utrpěl porážku, do senátu za stát Texas se probojoval až o dva roky později. V dalších volbách v roce 1968 svoje křeslo obhájil. Od roku 1971 zastával post velvyslance USA v OSN. V následujících letech pak prošel mnoha funkcemi, jako byly předseda Národní rady Republikánů, vedoucí styčného úřadu USA v Číně, ředitel CIA a v letech 1981 až 1989 působil jako viceprezident v administrativě Ronalda Reagana.

Prezident Bush

V listopadu 1988 v prezidentských volbách Bush porazil svého demokratického protikandidáta Michaela Dukakise (na volitelské hlasy 426:111) a od roku 1936 se stal prvním prezidentem, který zamířil do Oválné pracovny v Bílém domě z křesla viceprezidenta.

Po své inauguraci v lednu příštího roku pokračoval v politice svého předchůdce Reagana, na jejímž konci byl pád železné opony a konec studené války. Na schůzce se sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem, která se konala na Maltě v prosinci 1989 se oba státníci dohodli na rozsáhlém odzbrojení a ukončení amerického embarga na Sovětský svaz a podepsali strategickou smlouvu START I. o omezení zbrojení.

Konflikty a války: Pouštní bouře a Panama

Krátce nato nařídil Bush americkou invazi do Panamy s cílem zatknout tamního samozvaného diktátora Manuela Noriegu, který odmítl uznat svoji volební porážku od opozice vedené Guillermem Endaraemem. Noriega ležel USA silně v žaludku, protože byl americkou administrativou podezříván ze špionáže pro kubánského vůdce Fidela Castra, z vydírání a pašování drog. V lednu 1990 došlo k Noriegovu zatčení a v roce 1993 byl odsouzen ke 30 letům vězení.

Během svého druhého roku v úřadě vedl Bush mezinárodní koalici ve válce v Perském zálivu, kterou vyvolal irácký diktátor Saddám Husajn, když v srpnu 1990 anektoval sousední Kuvajt a připojil ho jako provincii ke své zemi. Během operace Pouštní bouře pod mandátem OSN došlo k osvobození této okupované a na ropu bohaté země. Na ekonomickém poli Bush položil základy Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Přestože během svého mandátu Bush sklidil mnoho úspěchů na mezinárodní scéně, v prezidentských volbách na podzim 1992 podlehl demokratu Billu Clintonovi.

Bush v Československu i v Česku

George Herbert Walker Bush navštívil i naši zemi. Poprvé sem přijel v listopadu 1990 jako úplně první americký úřadující prezident na první výročí od sametové revoluce. Do Prahy pak zavítal ještě na podzim roku 1999, kdy zde ve společnosti dalších významných vůdců konce studené války převzal nejvyšší česká státní vyznamenání.

Rodina George Bushe

George H. W. Bush prožil 73 let v manželství se svojí ženou Barbarou, se kterou měl šest dětí (jejich první dcera Pauline však zemřela v útlém věku). Je otcem bývalého prezidenta George W. Bushe mladšího, který vedl USA v letech 2001 až 2009. Jeho synem je rovněž Jeb Bush, který byl guvernérem Floridy a na podzim roku 2016 se účastnil republikánských primárek v boji o Bílý dům. Z tohoto klání však v jeho průběhu odstoupil.

Smrtí George Bushe staršího svět přichází o dalšího státníka, který byl aktivním účastníkem a hráčem u nejvýznamnějších světových událostí konce 20. století. Stál u pádu železné opony, který ukončil epochu bipolárního rozdělení světa a přinesl většině zemí střední a východní Evropy svobodu a demokracii.