Video placeholde

Důkaz existence Boha? Holanďan postavil repliku Noemovy archy a popluje do Izraele

Holandský stavebník Johan Huibers chtěl světu dokázat, že Bůh skutečně existuje, a to velmi zvláštním způsobem. Vybudoval repliku Noemovy archy, v životní velikosti. Obří loď je dlouhá 119 m a váží 2 500 tun. Konstruktéra vyšel tento výtvor na téměř 117 000 000 Kč. Nyní s ním hodlá podniknout plavbu až do Izraele.

V roce 1993 četl Johan svým dětem příběh o Noemově arše. Toho večera jej přepadla silná touha tuto loď postavit. Když se svěřil své ženě, která pracuje jako policistka, se smíchem mu řekla, že potom klidně mohou odletět na dovolenou na měsíc. Manžel však ve svém úsilí vytrval a po třinácti letech, skutečně dílo dokončil.

Výsledek jej však nepotěšil tak, jak si myslel. „Zklamala mě, měla poloviční rozměry než skutečná archa v bibli. Tak jsem ji prodal a pustil se do stavby nové v životní velikosti,“ popisuje Huibers.

Na konstrukci biblického díla pracoval 7 amatérských pracovníků, mezi nimi jeden řezník, kadeřníka a učitele. Nikdo z nich neměl nejmenší zkušenosti se stavbou lodi. Úředníci z města Krimpen aan de Ijssel proto z bezpečnostních důvodů nedovolili otevřít stavbu pro veřejnost.

Podle původního plánu měla pětipatrová loď, která pojme více než 5 000 pasažérů, plout do Brazílie. Z toho však nakonec sešlo. Nyní chce Johan podniknout plavbu do Izraele, který konstruktéra fascinuje. 

Více se dočtete ZDE >>>