Sok z Kambodži, kterou léčí MAGNA v rámci HIV/AIDS programu, se svým synem Kinem.

Sok z Kambodži, kterou léčí MAGNA v rámci HIV/AIDS programu, se svým synem Kinem. Zdroj: Martin Bandžák

Imunizace novorozených dětí HIV pozitivních matek v programu na zastavení přenosu viru HIV z matky na dítě, který Magna provozuje na třech kontinentech světa. Nemocnice Kombewa, Keňa.
Magna v Kambodži
KIMHOUR - Když jí byly 3 roky, nikdo jí nedával šanci na přežití. Trpěla těžkou podvýživou, měla tuberkulózu a pokročilé stádium AIDS. Jelikož je sirotek, prožila celý svůj život v MAGNA centru, kde kromě léčby získala i domov. Letos jí bylo 17 let a složila zkoušky v 10. ročníku. Od ledna bude díky svým vynikajícím výsledkům studovat na univerzitě. Stejně jako další 4 sirotci z MAGNA centra v Kambodži. Gratulujeme!
KIMHOUR (na snímku uprostřed)- Když jí byly 3 roky nikdo jí nedával šanci na přežití. Trpěla těžkou podvýživou, měla tuberkulózu a pokročilé stádium AIDS. Jelikož je sirotek, prožila celý svůj život v MAGNA centru, kde kromě léčby získala i domov. Letos jí bylo 17 let a složila zkoušky v 10. ročníku. Od ledna bude díky svým vynikajícím výsledkům studovat na univerzitě. Stejně jako další 4 sirotci z MAGNA centra v Kambodži. Gratulujeme
4
Fotogalerie

Organizace Magna pomáhá zachránit novorozence před smrtelným onemocněním

Na dnešní datum připadá Světový den boje proti AIDS. Humanitární zdravotnická organizace MAGNA, kterou fotograf Martin Bandžák založil a řídí společně s psycholožkou Denisou Augustínovou, již v roce 2002 jako jedna z prvních organizací začala léčit pacienty s HIV a pomáhá tak zastavit epidemii HIV/AIDS v Kambodži.

Dětským pacientům Magna zajistila život zachraňující antiretrovirální léky (ARV) a přístup ke kvalitní léčbě. Následně HIV/AIDS programy rozšířila do dalších kriticky postižených zemí, například Vietnamu, Keni, Konga a Nikaraguy.

Na úvodní fotografii, kterou pořídil Martin Bandžák, je Sok, která vstoupila do MAGNA HIV/AIDS programu v Kambodži a brzy nato se jí narodil syn Kin. „Dnes jsou mu už tři měsíce a je zcela zdravý. Přenos viru HIV z matky na dítě se nám daří zastavit až v 98 % případů,“ vysvětluje Denisa Augustínová, jak důležité je monitorovat léčené pacienty, „náš HIV/AIDS program je nyní zaměřen hlavně na děti a dospívající mládež a prevenci přenosu viru z matky na dítě.“

Včasná pomoc

MAGNA v Kambodži léčí a poskytuje péči přes 3000 dětí a mladých žijícím s virem HIV. „V zemi však tímto onemocněním trpí více než 70 000 lidí. Nejohroženější skupinu tvoří mladí lidé – teenageři. Jsou ve věku, kdy bojují se vším a všemi, navíc jsou často sirotky a žijí ve velmi těžkých podmínkách,“ dodává Denisa Augustínová. Drtivá většina dětí žijících s virem HIV se nakazila od své matky v průběhu těhotenství, porodu nebo kojení. Prevence přenosu viru z matky na dítě pomocí léčby ARV přitom může snížit přenos na méně než dvě procenta. „Náklady na léky jsou nyní levnější než kdykoliv předtím. Je ale stále třeba vynaložit úsilí na kvalitní léčbu, která nakaženým umožní žít delší a zdravější život,“ doplňuje Denisa.

Den solidarity

Světový den boje proti AIDS je celosvětově významný den vyhlášený Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako příležitost k osvětě o tomto smrtelném onemocnění.  Rovněž slouží k demonstraci podpory lidem žijícím s HIV i uctění památky jeho obětí. Poprvé byl celosvětově vyhlášen v roce 1988 a letos tak slaví 30. výročí. V roce 1996 vznikl program OSN pro boj proti HIV a AIDS a převzal organizaci a propagaci Světového dne boje proti AIDS. Mezinárodním symbolem boje proti AIDS a vyjádřením solidarity a spoluúčasti s lidmi nakaženými virem HIV je od roku 1991 červená stužka. Je použita přímo v logu Světového programu boje proti AIDS i českého Národního boje proti AIDS. 

Podle posledních informací Světové zdravotnické organizace (World Health Organization) v roce 2017 žilo na celém světě přibližně 36,9 milionů lidí nakažených virem HIV. Více než dvě třetiny z nich v subsaharské Africe. V nejvíce zasažených zemích je virem nakažen každý třetí dospělý. Každý den se podle WHO na světě v loňském roce nakazilo 5000 lidí.