Video placeholde

Bereme antidepresiva a pácháme sebevraždy, zapomeňte na ego a strach, radí kouč Jágra a Plíškové

Hokejový trenér, bývalý osobní trenér Jaromíra Jágra a mentální kouč Karolíny Plíškové a Tomáše Hertla. Marian Jelínek pracuje s vrcholovými sportovci a říká, že úspěch není všechno. Provokuje je, aby se rozvíjeli i duševně. Společnost podle něj žene lidi k tomu být co nejlepší. Láska ke svému sportu nebo práci ale prý pomáhá dosáhnout blaženého stavu, kterému říká flow.

Se svými svěřenci hledá Jelínek zónu optimálního fungování. Pomáhá třeba brankáři Petru Mrázkovi, působícímu v NHL, zbavit se v nevhodnou chvíli se objevujících extrémně pozitivních myšlenek. Zóny optimálního fungování má ale každý jinde. Někomu pomůže k co nejlepšímu výkonu a mentálnímu stavu tlak, jiní zase potřebují dlouhou koncentraci nebo dobré jídlo. 

S Jaromírem Jágrem pracoval Jelínek 13 let, ale učil prý spíš Jágr jeho. Třeba poznávat nejlepší světové sportovce a osobnosti. Právě Jágr a Plíšková jsou podle Jelínka výjimeční. Jsou pod takovým drobnohledem, že už nemůžou nic maskovat. Faleš u sportovců Jelínkovi totiž vadí. Třeba u Karolíny Plíškové se může lidem zdát, že ji tenis nebaví. Skutečnost je ale údajně zcela opačná.

Jelínek rád pracuje s komplikovanými osobnostmi. Třeba s dvěma lesbami, které jsou mu prý bližší, než typické ženy. Chovají se totiž z hlediska psychologického jinak, mají jiné emoce. A nic neskrývají.

Jelínkovi tvrdí, že se dnes lidé neznají. Pak berou antidepresiva a páchají sebevraždy. Úspěch má být podle něj vyvážený osobnostním vývojem. Zdůrazňuje, že i nejbohatší manažeři mají vnitřní svět rozštípaný. Radí zapomenout na své ego, strachy a soustředit se na přítomnost. Jde o to dostat se do stavu flow, po kterém údajně lidstvo touží tisíce let. 

Proč mají Jágr a Plekanec teď ohromnou odpovědnost? Proč je důležité, jak se chovají? Co radí Jelínek sportovcům, aby zvládli konec kariéry? Je cesta k blaženému stavu pro všechny? A jaká je skutečně Karolína Plíšková?