Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Diagnóza sem, diagnóza tam. Hyeny Babiš a Zeman zneužívají nemocného člověka ke svým hrátkám

Psal jsem si s Hradem a byla to poněkud divná komunikace. Nejprve jsem si totiž minulý týden přečetl rozhovor prezidenta Miloše Zemana v MfD a zarazila mě v něm jedna konkrétní formulace. Na otázku týkající se pobytu syna Andreje Babiše na Krymu a jeho „uklizení“ do Švýcarska odpověděl: „Tak pro mě je tato záležitost uzavřena prohlášením pana profesora Cyrila Höschla, který je ředitelem Národního ústavu duševního zdraví. A ten jasně konstatoval, že mladý Babiš trpí schizofrenií. Pokládám za naprostý hyenismus zneužívat nemocného člověka pro politické hrátky.“

To se mi nějak nezdálo. Profesor Cyril Höschl že by veřejně potvrzoval nebo vyvracel jakákoliv duševní onemocnění svých pacientů v médiích, jakkoliv jsou předmětem vzrušených politických debat? „Nejenže jsem nikdy nic takového neřekl, ale ani jsem dokonce nikde nepotvrdil ani nevyvrátil, že Andrej Babiš jr. u nás byl. Musím se proti tvrzení prezidenta ohradit, mohl bych totiž v opačném případě ztratit důvěru mnoha pacientů, kteří se podobným zveřejňováním diagnózy cítí ohroženi,“ odpověděl mi Cyril Höschl na přímou otázku, jestli se něčeho podobného dopustil.

Následně mi nezbývalo než se obrátit na prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Zemanův výrok je totiž hodně silný, mluví se v něm přece o Höschlově „prohlášení“ a „konstatování“, že Babiš jr. trpí schizofrenií. Navíc v den, kdy se kvůli celé ­aféře v Poslanecké sněmovně hlasovalo o vyslovení nedůvěry Babišově vládě.

Zde odpověď Jiřího Ovčáčka: „Vedení NÚDZ prověřilo všechny zprávy, které v daném období MUDr. Protopopovová napsala, a shledalo, že v nich nedošlo k žádnému pochybení. Prof. Höschl uvedl, že MUDr. Protopopovová v inkriminovaném období má zprávy a dokumentaci v pořádku.“ „Což je ovšem dost daleko od formulace ,prohlášení pana profesora Cyrila Höschla, který jasně konstatoval, že mladý Babiš trpí schizofrenií‘,“ psal jsem mírně znejistělý Hradu. „Což je totéž,“ uzavřel naši korespondenci nekompromisně prezidentův mluvčí.

Zatímco jsem si s panem Ovčáčkem psal o voze (já) a o koze (on), odvolal se na profesorovu autoritu ve sněmovně sám Andrej Babiš. Prý mu Cyril Höschl se synem pomohl. Aby premiér patřičně předestřel okolnosti vlastního rodinného dramatu a důvody, proč jeho syn prý nemůže být vyslýchán v kauze Čapí hnízdo, v minulých týdnech dokonce roztruboval, koho všeho a jak vážně duševně nemocného člověka zná mezi svými známými, případně která z celebrit trpěla stejnou chorobou jako jeho syn.

Proč je vlastně slušný člověk a nezpochybnitelná profesní autorita Cyril Höschl vtahován prezidentem a premiérem této země do politických her? To je jednoduché: Premiér, miliardář a československý dotační Rockefeller Andrej Babiš se neštítí kvůli padesáti­miliónové dotaci a obavám ze stíhání zatáhnout do vlastních špinavých kšeftů a lží své nejbližší a šířit veřejně jejich diagnózy. Ale neodstoupí, protože je všechno len kampáň. Prezident? Ten nejenže bere chráněncovy lži za bernou minci, ale přidává k nim ještě nádavkem ty svoje. Třeba v podobě vymyšlených citací ředitele Národního ústavu duševního zdraví.

Babišovi jde o peníze, svobodu, moc. Zemanovi o Babiše.

Ale především – oni dva a nikdo jiný jsou těmi, prezidentem řečeno, naprostými hyenami, které zneužívají nemocného člověka pro své politické hrátky.

Což je na druhou stranu situace opravdu na zbláznění.

Text vyšel také jako editorial nového tištěného Reflexu.

Reflex 48/2018Reflex 48/2018|Archív