Hádka - ilustrační foto

Hádka - ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Příručka moderního fotra: Jde váš vztah do kytek? Udělejte si dítě a vše bude zalité sluncem

Minimálně z televizních seriálů nebo filmů určitě znáte takové ty naivní pipiny, kterým se hroutí vztah, tak se rozhodnou, že se ho pokusí zachránit dítětem. A není to jen doménou televizní a filmové tvorby. I v reálném světě se tohle děje. Opravdu. Stejně jako si někteří pořizují psy, aby se prý připravili na dítě, jsou i lidé, kteří se uvadající vztah snaží nakopnout tím, že si udělají dítě. Takoví lidé existují. Možná je i osobně znáte. Třeba to je někdo z vaší rodiny. Třeba jste to vy anebo váš partner či partnerka. Kdo ví.

Naivita této představy je naprosto kouzelná. Dítě žádný vztah nezachrání. Dítě ho tak maximálně pohřbí. Pojďme se nyní podívat na takový modelový příklad toho, jak by asi takové dítě mohlo zachránit uvadající vztah.

Ilona a Miloš jsou spolu sedm let, z toho dva roky jako manželé. Občas spolu jdou do kina, ale tím to hasne. Vztah se dávno vyčerpal. Dalo by se říci, že spolu pouze bydlí. Miloš chodí často s přáteli do hospody a Ilona chlastá sama doma.

Ilona si uvědomuje, že ten vztah se nevyvíjí podle jejich představ,  proto vysadí antikoncepci a nechá se zbouchnout.

Když Miloš zjistí, že bude otcem, nejprve ho to rozhodí, ale následně si tu myšlenku zamiluje. Spolu s Ilonou prožívají příjemných několik měsíců příprav na potomka. Oba se těší. Vypadá to, že vztah je znovu nastartován.

Od keporkaka k porodu

Po pár měsících přicházejí první vztahové nepříjemnosti. Miloš úplně omylem a jen náhodou pronese, že Ilona vypadá jako keporkak a že přibrala až moc, načež se Ilona rozbrečí. Miloš neví, kvůli čemu přesně Ilona brečí, neboť poslední dobou brečí pořád. Buď zvrací nebo brečí.

Miloš se samozřejmě snaží tu hormony překypující hysterku příliš nedráždit, ale Ilonu vytáčí úplně všechno, co Miloš dělá - jak jí, jak si nahlas zavazuje tkaničky, prostě ho nemůže vystát.

Miloš se čím dál více uchyluje do hospody a Ilona mu to vyčítá, i když je vlastně ráda, že na chvíli vypadl z domu.

V podobném duchu se to nese až do porodu, kdy se všechno změní. Asi tak na dva nebo tři dny. Prostě do té doby, než si Miloš odveze z porodnice Ilonu domů i s dítětem.

Nůž a sirény

Zlepšovač vztahu – mimino – pořád jenom řve a nenechá rodiče vyspat. Ilona vstává ke kojení několikrát za noc a Miloš spí na gauči v obýváku, aby se vyspal do práce. Ilona mu závidí, že nemá prsa a nemusí kojit. On tedy Miloš prsa už začíná mít, jelikož nám lehce ztučněl, nicméně mléko se mu v nich neudělalo.

Ilona je pořád zavřená doma s dítětem. Vaří, uklízí, kojí, přebaluje, prostě se nezastaví. Miloš přijde znavený z práce, hodí si nohy na stůl a sleduje televizi, zatímco Ilona vytírá podlahu. Když Ilona pobídne Miloše, aby jí pomohl, ten kontruje, že je unavený z práce a že ona se jenom fláká doma s dítětem.

V ten moment to přijde. V ten moment se to zlomí. Iloně naběhne na čele malá žilka. Zatmí se jí před očima. Z kuchyňské linky bere dlouhý nůž. V dálce se ozvou sirény. V postýlce pláče malé dítě. Na čerstvě vytřené plovoucí podlaze v kaluži krve vedle mrtvého těla Miloše klečí Ilona. Cítí zadostiučinění, ale i zmar. Vymklo se jí to z rukou. Takhle si záchranu vztahu pomocí dítěte nepředstavovala.