Aurelia Frick

Aurelia Frick Zdroj: profimedia.cz

Litenštejnská ministryně: Česko má v majetkových sporech čas do konce roku. Pak mohou přijít právní úkony

Více než 70 let stará historie poválečné konfiskace majetku rodu Lichtenštejnů, kvůli které se Česko a Lichtenštejnové potkávají už několik let u soudů, se znovu dostává na vládní úroveň. České úřady totiž stále považují knížecí rodinu za německé občany. Dosud se vše řešilo tiše, nenápadně a v rámci diplomatických zvyklostí. Nyní poprvé lichtenštejnská strana připouští, že tomu tak do budoucna být už nemusí.

„Naše vláda si vyhrazuje právo a má povinnost udělat, co je nezbytné, aby pomohla chránit zájmy svého státu a jeho občanů na patřičném mezinárodním fóru, a zvážit adekvátní kroky ve správný čas,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro deník E15 ministryně zahraničí knížectví Aurelia Fricková.

Je pravda, že jste českému ministerstvu zahraničí poslala v létě již druhý dopis, který se týká majetkoprávních nároků lichtejnštejské strany?

Česká republika je pro Lichtenštejnsko důležitý partner, vychází z bohaté společné 700leté historie. Od roku 2009, kdy obě země navázaly diplomatické styky, se naše bilaterální vztahy značně rozvinuly. Ustavili jsme společně nezávislou komisi historiků, která nám pomohla lépe pochopit a docenit společnou minulost. Uzavřeli jsme dohodu o zamezení dvojího zdanění, která dále pomůže rozvinout ekonomickou spolupráci. Jak Lichtenštejnsko, tak Česká republika si vždy byly vědomy svých vzájemných postojů k záležitostem, které se týkají minulosti. Doufám, že i v tomto ohledu budeme brzy schopni překlenout určitou mezeru.

Ano, to chápu. Ale vaše vláda vydala loni prohlášení týkající se soudního sporu mezi Českem a Nadací knížete z Lichtenštejna, ve kterém jde o pozemky nedaleko Říčan. A z toho prohlášení, předpokládám, vycházel i dopis pro českou stranu. Je to tak?

Lichtenštejnská vláda považovala za nezbytné vydat prohlášení, neboť pro moji zemi jde v této věci o mnohem více. Ve zdůvodnění žaloby proti nadaci, v jejímž čele stojí hlava lichtenštejnského státu, české úřady stále tvrdí, že bývalá hlava státu je – jak „všeobecně známo“ – považována za příslušníka německého národa.

Proč se spory vlečou? A o co Lichtenštejnsku vlastně jde? Dočtěte si rozhovor na e15.cz >>>