Obálka knihy Pečeme s Kafkou. Komiksové stripy (nejen) pro knihomoly...

Obálka knihy Pečeme s Kafkou. Komiksové stripy (nejen) pro knihomoly... Zdroj: Archiv nakladatelství Plus

Britský humor, ostré pero a nezaměnitelný vizuální styl jednoho z nejtalentovanějších kreslířů současnosti.
Tom Gauld ve svých komiksových stripech vynalézavě mísí literární kritiku s pop-kulturními odkazy a vtipnou zkratkou komentuje literární svět.
Dozvíte se třeba, jak vypadá dron-kniha, že jedním z archetypů hrdinky je kyborgyně, že častou chybou nezkušených autorů detektivek je málo podezřelých nebo jaksi žádná vražda…
Ilustrátor a komiksový kreslíř Tom Gauld se narodil v roce 1976 a vyrostl ve skotském hrabství Aberdeen. Pravidelně přispívá svými komiksovými stripy do periodik The Guardian, The New York Times a The New Scientist. Žije s rodinou v Londýně.
4
Fotogalerie

Když je kresba víc než slovo: Tom Gauld to peče s Kafkou

Skotský kreslíř Tom Gauld má poměrně britský smysl pro humor a je docela pozoruhodné, že prozatím unikal českým vydavatelům. Zabodoval až se svou nejnovější knihou – protože je o literatuře. Tady se čeští vydavatelé cítí daleko komfortněji než u komiksů. Takže sláva, máme Gauldovy stripy v češtině.

Od té doby, co vloni vyšla ve Velké Británii knížka Toma Gaulda Baking with Kafka (2017), chystám se do Londýna, abych si ji koupil. Ale víte, jak to je: musíte kreslit, gumovat, psát a vařit a péct (většinou bez Kafky), a tak bylo nakladatelství Plus nakonec rychlejší než já. Knížku Pečeme s Kafkou nejen koupilo, ale prostřednictvím skvělé překladatelky Michaly Markové (kterou jste mohli v nedávné době zaznamenat i jako překladatelku textu Alana Hollinghursta, jenž spustil absurdní kauzu porna na stanici Vltava) nechalo přeložit, a teď i nabídlo i českým čtenářům. Takže Londýn se odkládá, neb listovat, prohlížet a číst je možné ve vlastním křesle. Hned.

Jak to Tom Gauld dělá?

Pakliže si knihu vyberete, nebude od věci vyznat se alespoň trochu v literatuře, jak už jsme naznačili. O ní totiž stripy jsou. A nejen o ní, ale také o knihách, jejich čtení, ztrácení, nevracení, milování i nenávisti k nim. Jak to Tom Gauld dělá? Vlastně dost jednoduše: vezme situaci, mýtus, pravidlo nebo klišé a prozkoumá ho ze všech stran, rozvine ho ad absurdum a rozkryje tolik, že zachytí jeho směšnost; dělá si legraci z naši vážnosti a – sám intelektuál – znevažuje naši snahu být intelektuály.

Kreslí jednoduše, stylizovaně, ale naprosto přesně. Často jenom naznačuje, ale je-li to potřeba, dodá detail, který jeho prostou kresbu korunuje a vede přímo k pointě. Pracuje zejména se slovem. Jak by také ne! Mluvíme o literatuře o literatuře.

Než se dáte na spisovatelskou dráhu, zvažte moná zdravotní rizika:

Křeč v ruce od vleklého podepisování posledního bestselleru.

Bolesti zad od nošení tantiém do banky.

Úraz hlavy po zborcení poličky s cenami.

Řezná rána od papíru s další nadšenou recenzí.

Vyčerpání z přívalu skvělých nápadů.

Komentáře k literárnímu světu

Sakra, napsané to vypadá pitomě, nakreslené skvěle. Takže než spousta slov je lepší přiložená galerie a představa o nové knize bude úplnější a barevnější.

Neboť drobně parafrázovaný strip ze strany 77 říká:

Jak jste na tom s tím článkem, pane?

Už to skoro mám. Jenom se nemůžu rozhodnout, jestli to zakončit zavádějící statistikou, hrubým zjednodušením, slizkým bonmotem nebo do nebe volající lží.