Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: EPA

Macronův ekologický coming out: Nikdy neustoupí demonstrantům, nikdy

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes poprvé od počátku protestů, které trvají už 11 dní, vyjádřil své stanovisko ke zvýšení daně z pohonných hmot. A vypadá to, že se nezmění. Prezidenta divoké protesty zatím nezlomily. Barikády, vodní děla ani zmrzačení policisté. Jeho argumentem je ekologie.

„Nemůžete být v pondělí ochránci životního prostředí a v úterý se bránit vzrůstu ceny pohonných hmot,“ vzkázal Macron tzv. žlutým vestám. Vysvětlil, že zvýšení daně z pohonných hmot je součástí jeho dlouhodobé strategie, se kterou šel také do voleb.

Musí prý brát v potaz nespokojenost ve společnosti, ale zároveň dbát na alarmující stav životního prostředí. Jeho reforma by prý ideálně měla vést k většímu využívání hromadné dopravy a elektromobilů. Těžko říct, zda bude mít kýžený účinek.

Vzdávat se nebudu

„Nepletu dohromady demonstranty a občany, kteří mají zájem o dialog. Sympatizuji se svými občany, ale násilí se vzdávat nebudu,“ oznámil prezident rozhodně. Dvanáct ze třinácti francouzských regionálních prezidentů přitom Macrona vyzvalo, aby plánovanou reformu vzhledem k nepokojům ještě přehodnotil.

Francouzský prezident v souvislosti se svou dlouhodobou strategií také zmínil, že do roku 2022 by si přál uzavřít všechny uhelné elektrárny a do roku 2035 by chtěl také 14 jaderných elektráren z 58 reaktorů. Tím by chtěl snížit obrovskou závislost Francie na jaderné energii na 50 %.

Debata jako řešení

„Žluté vesty“ prezident zároveň vyzývá k debatě s ministrem životního prostředí. V následujících třech měsících by prý rád rozpoutal celostátní debatu o problému, které by se mohli zúčastnit i hlavní představitelé hnutí „žlutých vest“.

Macron zatím nepřemýšlí o tom, že by zvýšení daně zrušil, přestože protesty se zvrhly v násilné. V posledních dnech došlo ke střetům protestujících s policií. V noci na neděli na třídě Champs-Elysées házeli demonstranti na policii ohně, pokusili se stavět barikády i prorazit policejní kordon. Policie je musela rozhánět vodními děly a slzným plynem.