Pěstování speciálního pepře pomůže i rozvoji místní komunity

Pěstování speciálního pepře pomůže i rozvoji místní komunity Zdroj: Czech.Ina Group

Pěstování speciálního pepře pomůže i rozvoji místní komunity
Pěstování speciálního pepře pomůže i rozvoji místní komunity
Pěstování speciálního pepře pomůže i rozvoji místní komunity
4
Fotogalerie

Centrum na zpracování unikátního indonéského pepře andalimanu podpoří vesničany na Sumatře

Jednou z deseti turisticky nejatraktivnějších destinací v Indonésii je oblast jezera Toba. Jde o největší sopečné kráterové jezero na světě, v jehož okolí žijí v tradičních domech ve tvaru koňského sedla už po staletí pohostinní Batakové. Méně už se ví, že zde divoce roste pepř andaliman, který je dodnes zpracováván tradičními metodami. S podporou dotačního Programu B2B zde česká firma Czech.Ina Group plánuje založit Centrum pro tradiční zpracování andalimanu, které zaměstná především místní ženy v domácnosti bez možnosti výdělku a přispěje i k rozvoji soukromého sektoru v tomto regionu.

Rozlehlé jezero Toba leží v indonéské provincii Severní Sumatra a nachází se ve výšce 911 metrů nad mořem. Je dlouhé úctyhodných 100 kilometrů a na šířku má 30 km. Jeho okolí obývají již po staletí Batakové, bývalí kanibalové a v současnosti pohostinní a věčně se usmívající lidé, pro které není nic velkým problémem. Právě oni zpracovávají tradičními metodami divoce rostoucí pepř andaliman, který používají k výrobě batackého sambalu, velmi ostré chilli pasty s nezaměnitelnou chutí andalimanu, který má lehce citrusové aroma. Potenciál tohoto specifického druhu pepře se rozhodli využít zástupci společnosti Czech.Ina Group.

 „Hlavní přínos záměru založení Centra protradičnízpracování andalimanu vidím v rozvoji soukromého sektoru ve venkovských oblastech regionu Tobasa regency. Pěstitelé a sběrači andalimanu získají díky Centru zaručený odběr produktu, čímž pro ně bude zajištěn stabilní zdroj příjmů. Většinu pracovníků Centra budou tvořit místní ženy, které budou zodpovědné za třídění a balení produktu. Díky práci v Centru získají stálý zdroj příjmů a po zaškolení mohou zvýšit i svoji kvalifikaci,“ říká jednatel a spolumajitel společnosti Czech.Ina Group Michal Wasserbauer.

Unikátní koření

 Čerstvé plody  andalimanu jsou zelené a po usušení mají výrazně aromatickou vůni. Andaliman je také přírodním zdrojem antioxidantů. V současné době je tento pepř prodáván pouze na místních trzích, a proto bude zpracovatelské centrum zaměřeno také na propagaci této specifické plodiny. Hlavní náplní bude ale nákup andalimanu od lokálních dodavatelů, jeho kompletní zpracování a následný prodej na lokálních trzích. Ale nejen tam. Centrum bude otevřené turistům, kteří budou mít možnost shlédnout celý proces zpracování pepře a budou si ho moci přímo zde i zakoupit.  

 „Věřím, že dojde k vytvoření unikátní značky, která bude zařazena do tzv. „branding strategie“ indonéské vlády. Centrum má potenciál stát se další z turisticky lákavých lokací v okolí jezera Toba a přispět tak k posílení cestovního ruchu v oblasti formou agroturistiky, a tím pádem i ke zlepšení životní situace zdejších obyvatel. Vyšší turistický ruch totiž zároveň povede k vytváření dalších pracovních míst a podnikatelských možností, která už nebudou přímo spojená s naším Centrem,“ dodává Michal Wasserbauer, který je také spoluzakladatelem neziskové společnosti Bohemia Yayasan podporující projekty v oblasti vzdělávání, zemědělství a ekologie. 

Česká pomoc

 Vedle jedné z předních poradenských firem v oblasti strategického rozvoje v Indonésii Cekindo Bisnis Grup se sídlem v Jakartě bude hlavním partnerem projektu Česká zemědělská univerzita v Praze, která v oblasti jezera Toba dlouhodobě působí. Konkrétně půjde o profesora Davida Heráka z technické fakulty ČZU, kde se dlouhodobě zabývá aplikací zemědělských technologií v oblastech tropického pásma a energetickou náročností zpracování zemědělských produktů. Ten bude mít na starosti koordinaci sběru dat prostřednictvím osobních rozhovorů a dotazníků na úřadech, mezi farmáři, sběrači andalimanu, zemědělskými asociacemi a místními ženami. Bude také dohlížet na odborné zajištění správného zpracování a balení produktu včetně zaškolení personálu.

 „Jsme přesvědčeni, že trhy zemí jihovýchodní Asie představují pro české firmy celou řadu zajímavých obchodních příležitostí. Úspěch projektů je zde ale velmi často podmíněn důkladnou znalostí místního podnikatelského prostředí a možností podpory ze strany vlády. Společnost Czech.Ina Groupse zaměřuje na spolupráci s malými a středními firmami v oblasti exportu a realizace projektů v jihovýchodní Asie již dlouhá léta, takže zkušeností má v této oblasti dostatek. V rámci přípravy projektu již proběhlykonzultace s privátním sektorem a vládními představiteli, stejně jako se zastupitelským úřadem ČR v Jakartě.I z těchto důvodů jsme rozhodli o přidělení dotace na podnikatelský plán,“ říká Ludmila Leškovská z České rozvojové agentury.

 Není bez zajímavosti, že projekt je inspirován zpracovatelskými centry Kampotského pepře, která dnes patří mezi zajímavá turistická lákadla Kambodže. Před dvěma lety Michal Wasserbauer navštívil jedno z těchto center v rámci projektu Aid for Trade Podpora rozvoje agro-podnikatelských aktivit v Kambodži.