Video placeholde

Karel Steigerwald: Časy, kdy Rusové sestřelovali civilní letadla, jsou zpět

Napadli ukrajinský člun. Svým mocným tučným ruským tělesem napadli malou hubenou ukrajinskou loď. Viděli a slyšeli to všichni, protože všechno, co se stane, někdo dá na internet i se zvukem. Jsou na tom hůř, než když sestřelili civilní letadlo v mlhách dálného východu. Tehdy se jim lhalo mnohem lépe.

Až se Rusové dostanou na západní hranici Ukrajiny, budou nám o jedny hranice blíž. Pak už budeme zas na řadě my. Krok za krokem se blíží tam, kde už za Stalina byli. Po vítězství nad Hitlerem v roce 1945 se Stalin zmocnil obrovských území střední a východní Evropy. Stal se tak nejen osvoboditelem, ale hned nato také okupantem.

Když se komunismus vnitřně zhroutil, okupované země toho využily a osvobodily se. Po třiceti letech vnitřních zmatků se Rusko zas ustálilo jako zamindrákované agresivní impérium a pokouší se tehdejší říši obnovit. Většina ruských hranic je horká, s Kavkazem, s Pobaltím, s Ukrajinou.

Čeští přátelé Rusů se Zemanem v čele by měli svou lásku znovu promyslet. Opravdu chtějí dát Rusům šanci, aby si nás nějakým modernějším způsobem zas připojili? Prezident promluvil v Jeruzalému jako statečný muž, který se zastává svobodného a demokratického státu proti islámskému terorismu.

Možná ho ruský člunový útok pobídne k úvaze, že také nám je západní demokracie mnohem bližší než nebezpečné Rusko. Čas na to ještě má, Rusové na naší hranici nebudou už zítra, nýbrž až pozítří. A aby nás ujistili, že svůj pochod na západ myslí vážně, jako vždy lžou: to Ukrajinci stříleli po nás!