Video placeholde

Architekt Gebrian: Z Babišových slov mrazilo, jsou důležitější věci než peníze, politika je tvrdá a těžká práce

Jaká jsou dvě možná vůbec nejtěžší povolání v Česku? Architekt Adam Gebrian soudí, že jde o politiky a developery. Jejich práce je totiž hodně těžká a tak trochu nevděčná. Podle Gebriana by politici měli být ti nejlepší z nejlepších, realita je ale často jiná. Třeba premiér Babiš prý mluví o architektuře s nepochopením a vidí za ní jen turistiku a peníze. Gebrian se snaží o to, aby lidi začal veřejný prostor zajímat, a vidí obrovský pokrok. Zvažuje přitom, že by se do politiky, nejprve na komunální úrovni, taky zapojil.

Podle Gebriana se architektura v Česku zlepšuje, jde to ale pomalu. Velký vliv má politická reprezentace a proto na ní má Gebrian velké nároky. Na straně státu je ale podle něj malá chuť investovat peníze i čas do kvality. Politiku má za jednu z nejtěžších prací, v Česku jsme se jí přitom vysmívali, což byla chyba. Řada starostů prý dělá skvělé věci. Gebrian dodává, že se za celý život nesetkal s politickou korupcí. 

Gebrian ale říká, že je chyba, že nás reprezentuje v pozici premiéra člověk, která má nulový vztah ke kultuře. Z vyjádření Andreje Babiše k architektuře ho údajně zamrazilo. Zdůrazňuje, že jsou důležitější hodnoty než peníze. Od nejvyšších představitelů státu by přitom chtěl slyšet, že začnou pracovat na tom, aby už české architektonické bohatství nebylo zanedbané.

Gebrian vidí problém taky v novém primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi. Neměla by to totiž prý být první veřejná funkce. I tak ale Hřibovi fandí a nabízí pomoc, Praha má totiž obrovské množství problémů. Gebrian zmiňuje hlavně vnitřní dluh, tedy zanedbanou údržbu prakticky všeho. Praha podle něj vypadá hezky z dálky, ale když vstoupíte do domů, situace je často jiná. Dodává, že Praha je díky tomu chudé město. Navíc s řadou věcí zacházíme lehkomyslně. Na jedné straně jsou prázdné domy a mizerně využívaný prostor, na druhé pak lidé mačkající se v předražených bytech. 

Proč lidé dělají v bydlení kompromisy a stávají se z nich taxikáři pro jejich děti? V čem to mají developeři tak těžké a co dělá špatně stát? Kde je teď v Praze prostor pro opravdu velkou investici? A jak se vlastně pozná opravdu kvalitní architektura?