Po Dubí jezdil "slepý" řidič. Ilustrační foto

Po Dubí jezdil "slepý" řidič. Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Slepí vrazi: 71 procent řidičů u nás kvůli špatnému zraku jezdí jako pod vlivem alkoholu nebo drog

Osvětový projekt Slepí vrazi přináší vskutku nepříjemné výsledky ohledně stavu zraku českých řidičů. Akci, při které proběhlo měření zraku u tisíců motoristů, podporuje Autoklub ČR, BESIP, Zeiss, Živnostenská komora českých optiků a dokonce i mezinárodní automobilová federace (FIA). Výsledky průzkumu přímo zmiňují, že přibližně 71 % řidičů na našich vozovkách je „jakoby“ pod vlivem alkoholu nebo drog. Řidiči se špatným zrakem jsou totiž stejně nebezpeční jako ti opilí.

Ukázalo se, že na oční kontrole nebylo v průběhu uplynulého roku 68 % řidičů, z nichž 53 % se domnívá, že vidí dobře. Měření zraku však zjistila, že 71 % z testovaných osob korekci zraku potřebuje, 46 % se tím bohužel nijak nezabývá anebo má korekci nesprávnou. Znepokojujícím výsledkem je pouhých 28 % řidičů, u nichž byl prokázán skutečně dobrý zrak anebo správné brýle či kontaktní čočky.

„Víme, že v roce 2017 došlo k 103.821 dopravním nehodám. Z toho téměř 5000 s přispěním alkoholu či drog. A víme i to, že řidičů, kteří špatně vidí, je mnohem více než těch pod vlivem návykových látek. Nebezpeční jsou zhruba stejně, ale jejich havárie nikdo neeviduje,“ říká Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

Více informací se dočtete na autorevue.cz >>>