Tentokrát je v tom Andrej Babiš možná fakt nevinně...

Tentokrát je v tom Andrej Babiš možná fakt nevinně... Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

JXD: Jak se musím zastat Andreje Babiše...

Dění kolem Andreje Babiše mě nutí k vyjádření, za které mne poplivou úplně všichni. Ano, sám chápu, jak je naprosto nepřijatelné, že se toho člověka zastávám, a nic to nemění na skutečnosti, že jej i nadále považuji za hanbu této země a že podle mého soudu nepatří do Strakovky, ale do Valdic. Ale teď se mu bohužel děje něco, co mi přijde strašně nefér.

Především znovu zdůrazňuji – myslím si, že by Babiš měl být dávno ve vězení. Především za to Čapí hnízdo, ale také to, že si měl po revoluci jako všichni ostatní udavači Státní bezpečnosti tu zradu vlastního národa odsedět. Nebo ještě raději odviset. Přijde mi však přece jen trochu moc, když poslední aféra, která Babiše ohrožuje, taky může být úplný a vyfabulovaný psychotický nesmysl.

Pervitin a schizofrenie

Nejmenuje se Tomáš, jmenovat ho nemůžu, protože je to duševně nemocný člověk. Je to syn mé dávné kamarádky a já jsem ho poznal, když mu bylo dvanáct. V sedmnácti dostal paranoidní schizofrenii. Nikdo neví, jestli mu k ní pomohl pervitin, se kterým tenkrát koketoval, nebo zda se rozjela, jak bývá zvykem, bez vnějšího důvodu. Každopádně je od sedmnácti špatný a od osmnácti dostává nějaký zcela zanedbatelný invalidní důchod. Bez podpory matky by byl na ulici – ten důchod nestačí ani na jídlo.

Pokaždé, když jej potkám – a už se tak párkrát stalo, bydlí nedaleko a dnes je mu šestatřicet – mi povídá, kdo mu jak ublížil. A připomínám, že to obvykle bývá únos. Nejčastěji mimozemšťani, pak CIA a sem tam i někdo jiný. Ten mládenec bere silné léky, jsou na něm vidět jejich následky a to, co vypráví o tom, jak mu kdo ublížil, opravdu není pravda. Když mi naposledy volal, jak jeho mámu, moji kamarádku, unesl její přítel, tak jsem ale tak vystíhnul, že jsem jí hned telefonoval. Paranoidní schizofrenici umějí být přesvědčiví.

Pak vypukl skandál se synem Andreje Babiše a jeho únosem a já jsem si, abych měl jasný obrázek, šel reportáž hned pustit. A jak ukázali mladého Babiše, tak mě rozbolely zuby. Diagnostikovat někoho přes obrazovku samozřejmě nejde, ale nápadné shody jsou vidět i v televizi. A ten mládenec měl podobně nepřítomný pohled a lehoučce opožděné reakce jako Tomáš, který bere silné léky proti schizofrenii.

Ten mládenec měl podobně nepřítomný pohled jako Tomáš, který má schizofrenii a bere proti ní ty léky. Ten mládenec vyprávěl podobné věci jako Tomáš – taky jej unesli a nesl to úkorně. A především ten mládenec fakt blbě mluvil, špatně artikuloval. Ale nebyla to vada řeči či něco podobného, dle mého soudu šlo o jev, který jsem viděl jak u Tomáše, tak u desítek pacientů v psychiatrické nemocnici, kam jsem chodil jako student na exkurze . Byla to, lidově řečeno, neuroleptická afázie, porucha řeči (přesněji vyslovování) způsobená velkými dávkami léků proti schizofrenii – antipsychotik, dříve neuroleptik. Strašlivých a mocných látek, jako je risperidon, plegomazin nebo levomepromazin.

Vsadil bych boty, a to nemám bohatý botník, že ten chlapec, co uváděl skandální informace proti Andreji Babišovi, byl pod vlivem mimořádně silných léků proti šílenství, protože podle všech pozorovatelných příznaků trpí něčím blízkým paranoidní schizofrenii. Nevím, jestli je skutečně duševně nemocný, nevím, jestli byl či nebyl unesen, jestli byl či nebyl na Krymu. Vím však naprosto jistě: Na výpovědi člověka v takovém psychickém stavu, v jakém při své výpovědi byl, bych si nikdy nedovolil postavit absolutně žádný vývod.

A tak nevím

Byl bych rád, kdyby Babiše zavřeli. Můj zastaralý, nemoderní a obnošený cit pro spravedlnost mi však říká, že když někoho zavřou na základě obvinění vzneseného nevěrohodnou osobou, tak je to špatně. A tak bych byl rád, kdyby Babiš šel sedět za dotační podvody na Čapím hnízdě, a ne na základě obvinění člověka, který působí jako osoba prožívající těžký psychický stres.

I když na druhou stranu, když už Andreje nedostali za to, co udělal, bylo by vlastně v souladu s Taem, kdyby šel za něco, co neprovedl.